Eng

Es

It

Sp

НОВА ШАНСА ЗА ЗАДРУГАРЕ

НОВА ШАНСА ЗА ЗАДРУГАРЕ

Гост општине Горњи Милановац био је данас Милан Кркобабић, министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа. Повод доласка министра Кркобабића био је трећи по реду конкурс које министарство без портфеља расписује и на који ће и задругари из наше општине и ове године покушати да конкуришу и остваре средства која им припадају.

„Ја сам веома задовољан посетом господина Кркобабића Милановцу. Kao што знате министар није први пут у посети Горњем Милановцу, већ пратимо развој задруга у које су министарство и општина уложили новац. Moрам да се похвалим да задруге које су новоосноване у Горњем Милановцу су све које су аплицирале и добиле средства од министарства, али није то кључни циљ. Кључни циљ јесте развој тих задруга. Новац који је добијен из министарства треба da се искористи на прави начин, да капацитете које су задруге имале на оснивању проширују и користе средства за проширење производње. Морам да напоменем један добар пример од прошлог викенда када смо свечано отворили новоосновану воћарску задругу у Шилопај, која је морам рећи онако прави пример како то треба да изгледа. Направљена je комплетнa инфраструктурa – када производ дође да има где да се чува, тј. хладњачу која је до -1 степен, која само чува производ док се не преради, а две линије прераде, једна за прераду ракије, а друга за сушење воћа, што значи да ћемо имати у тој задрузи један готов производ и где неће ићи само сировина као резултат производње, већ ће то бити један готов производ. Данас смо причали о сложеним задругама. Ми смо ту као партнери јако заинтересовани да наставимо оваквим темпом, да користимо и даље средства министарства и наравно да подстичемо задруге да се удружују јер једино је то прави пут како можемо да оживимо пољопривредну производњу на нашим малим поседима, као што је случај у општини Горњи Милановац“, рекао је данас председник општине Дејан Ковачевић пред састанак са садашњим и будућим задругарима.

Око педесет заинтересеованих пољопривредника присуствовало је презентацији Министарства без портфеља у Влади Републике Србије која се тиче новог подстицаја за оснивањe задруга. Након презентације присутни су имали могућност да на теме из пољопривреде разговарају са министром Кркобабићем и председником општине Горњи Милановац Дејаном Ковачевић како би се ближе упознали са шансама које министарство без портфеља задужено за регионални развој и општина Горњи Милановац са друге стране кроз субвенције за пољопривреду, пружају развоју ове гране привреде у нашој општини.

„Четири стотине деведест две задруге су формиране, пројекат 500 задруга у 500 села приближава се свом циљу и то пре рока .То је нешто што нас радује, овде у Моравичком округу. У Горњем Милановцу пре свега осам задруга је добило подстицајна средства. Средства су искоришћена на најбољи могући начин. Оно што је за нас интересантно је да je Горњи Милановац као општина са великим бројем пољопривредних газдинстава, али са малим поседима. Чинимо напоре да повежемо те људе, да повежемо те домаћине. Да учинимо све да обновимо механизацију, али и да кренемо у продуктивнију производњу свега тога. Rатарску, сточарску, воћарску производњу, примена правих агротехничких мера, трансфер знања и технологије је кључ у свему овоме. Наравно, реч је и о вишим фазама прераде, споменуте су и сложене задруге, наша идеја је да задруге које се тренутно формирају постепено постају специјалозоване. Наравно, у Србији доминирају задруге мешовитог, општег типа, раде људи сналазе се, али полако је време да се профилишу у специјализоване задруге, а онда те специјализоване задруге да повежемо хоризонтално и да омогућимо више фазе прераде. Управо ови пољопривредни произвођачи, који имају мале поседе, они су реалност. Људи морају у Србији да схвате да постоји 580 000 пољопривредних газдинстава.То су људи који марљиво и тихо раде на својим домаћинствима, плаћају порез, испуњавају све обавезе и сад ево први пут у историји аграра, једна влада директно помаже те људе, и ми смо у претходном периоду на иницијативу пре свега председника Александра Вучића издвојили милијарду и 700 милиона бесповратних средстава. Tо није кредит, то није камен око врата, то није залог да им се узму куће, него пружена рука да они стану на ноге, са жељом да се удруже. Базираћемо се на вишим фазама прераде, на прерађивачкој индустрији, али биће нам потребни и извозници, и трговински ланци. Искористићу прилику да најавим један битан скуп где ћемо позвати најзначајније компаније, трговинске ланце са највећим учешћем тржишним да седнемо да разговарамо“, изјавио је министар Кркобабић.

Према речима Милке Недељковић, шефице Канцеларије за пољопривреду у општини Горњи Милановац у протекле две године у нашој општини основано је 7 задруга. У 2017. години средства од републике добила је једна задруга, док су 2018.године добиле још три новоосноване задруге.

Након одржаног састанка и презентације у згради Окружног начелства у Горњем Милановацу, делегација министарства и општине Горњи Милановац упутила се у Земљорадничку задругу у Прањанима.

 

Previous OTВОРЕН СТАРТАП ЦЕНТАР У ГОРЊЕМ МИЛАНОВЦУ

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I