Eng

Es

It

Sp

Нови начин финансирања спорта

Нови начин финансирања спорта

У Великој сали органа општине Горњи Милановац одржан је иницијални састанак са представницима спортских организација и клубова, а у вези са Одлуком о финансирању потреба и интереса грађана у области спорта на територији општине Горњи Милановац, коју је Скупштина општине Горњи Милановац донела на седници одржаној 24. новембра 2016. године.

Циљ састанка је упознавање са новим условима, критеријумима, начином и поступком доделе средстава из Буџета општине Горњи Милановац, ради финансирања спорта, посебним програмима који се финансирају путем Јавног позива, а све у складу са напред наведеном Одлуком.

„У односу на прошлу годину општина Горњи Милановац определила је више средстава, 28.5 милиона динара, који ће ићи директно у спорт, без поделе преко Спортског савеза општине. Клубови ће морати јако добро да се припреме за ове промене и овај састанак смо организовали како би клубове упознали са садржајем нове Одлуке и начином конкурисања. Сваки динар мора бити наменски утрошен и ово је прилика да се сами клубови организују на бољи начин. Сала Скупштине општине је пуна спортских радника и овакав састанак није био организован сигурно последњих неколико година. Клубовима је скренута пажња да све своје активности током године унесу у план, јер се средства неће расподељивати више кроз буџетску резерву, осим у случајевима када је то заиста и неопходно. Покушаћемо да ове године сваки добар резултат, на државном или на међународном нивоу, наградимо на прави начин. Све у вези конкурса и сви планови спортских клубова биће доступни на званичном сајту општине Горњи Милановац, тако да ће грађани имати увид у све што се, по овом питању, ради. Колико је ко добио новца, како је он утрошен, све ће то бити јавно и доступно на увид. У случају ненаменског трошења одобрених средстава, клуб који начини такав прекршај неће моћи у наредне две године да конкурише за средства код општине. Још једном позивам клубове да се добро организују, припреме финансијске планове и да крену у реализацију. Оно што бих још додао и да од ове године финансирање Спортске хале „Бреза“ не улази у ових 28.5 милиона динара, за њу су опредељена посебна средства. Важна вест за нашу општину је да на пролеће почињурадови на завршетку Анекса хале „Бреза“, за шта је кроз фондове Европске уније, посредством Министарства омладине и спорта обезбеђено 39 милиона динара“, истакао је члан Општинског већа за просвету и спорт Срђан Милићевић.

Активности у вези спорта спроводе се у оквиру Одељења за друштвене делатности.

„На основу Одлуке о финансирању потреба и интереса грађана у области спорта на територији општине Горњи Милановац, овај Конкурс се односи на спортске клубове и организације регистроване на територији општине Горњи Милановац. Ова Одлука је усклађена са новим Законом о спорту. Биће расписан Јавни позив са јасно дефинисаним критеријумима за конкурисање. Програми клубова ће бити исказани описно кроз активности и кроз финансијски план. У оквиру Одељења за друштвене делатности биће контакт особа за сва питања у вези са овом материјом, то је дипломирани правник Слободанка Петровић, и она је на располагању за сваку врсту стручне помоћи. Носилац програма не могу бити организације које су у поступку ликвидације, стечаја или под привременом забраном обављања делатности, које имају блокаду рачуна и ако су у последње две године правоснажном одлуком кажњене за прекршај или привредни преступ у вези са својим финансијским пословањем. Комисија ће имати право да провери ове податке. Чланови Комисије ће бити људи од угледа у овој области и састав Комисије ће бити познат унапред“, рекла је начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић.

Састанку је присуствовао и начелник Општинске управе Александар Јевтовић.

Previous Упозорење на могућу појаву елементарних непогода

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I