ОБАВЕШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ПОВОДОМ ПРОГЛАШЕЊА ДАНА ЖАЛОСТИ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Републике Србије прогласила је дан жалости на територији Републике Србије за 5.6. и 7.мај 2023.године. Дан жалости отпочиње у 0.00 сати дана који је одређен за дан жалости,завршава се у 24.00 сата дана који је одређен за последњи дан дана жалости.

Дан жалости обележава се на следећи начин:

Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана
жалости заставу Републике Србије односно општине Горњи Милановац спусте на половину јарбола, односно копља, уз одговарајуће осветљење ноћу.
Сваки послодавац дужан је да на дан жалости омогући запосленима да у исто време, минутом
ћутања, одају пошту настрадалим људима у несрећи због које је дан жалости проглашен.
Електронски медији на територији општине Горњи Милановац дужни су да у својим програмима на дан проглашења дана жалости:
1) емитују одлуку о проглашењу дана жалости и о програму његовог обележавања коју доноси надлежни орган Републике Србије или тело које он одреди;
2) обавесте јавност о скуповима сећања које поводом дана жалости организују надлежни органи Републике Србије односно општине Горњи Милановац или тела која она одреде;
3) уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком, емитују музику и емисије прикладне дану жалости;
4) ускладе детаљну програмску шему у време дана жалости.
У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а
програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости.
Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме, архиве и друге установе у области културе обавезни су да своје програме прилагоде дану жалости.
Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије односно заставе општине Горњи Милановац и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.
Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости.
Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.
За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање
програма забавног карактера на јавним местима.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous Председник Дејан Ковачевић уручио кључеве шест возила вд директору Дома здравља