Eng

Es

It

Sp

Обележавање 8. маја – 75 година ослобођења Норвешке

Обележавање 8. маја – 75 година ослобођења Норвешке

Поводом 75-годисњице ослободјења Норвеске 1945, Друство пријатељства је 8. маја скромно обелезило јубилеј на врху планине Коргфјеллет – тацно измедју опстина Вефсн и Хемнес. На врху планине смо се поново срели са зимом. Ова година нам је донела велике колицине снега. Споменик је био сакривен испод најмање три метра снега. Цвецу које смо донели снег је послузио као ваза.

Полагању цвеца присуствовала је председница опстине Вефсн Берит Хундåла, председник опстине Хемнес Паул Аспхауг, цланови управног одбора друства Ригмуг Лекнес,Јим Нердал и председник друства Ролф Фјеллестад.

Ролф се кратким говором обратио присутнима: „Слобода и самосталност није несто сто се подразумева. После 5 године окупације , конацно смо добили слободу 8.маја 1945.Тих пет година су оставиле велики и вецни траг у насох нацији. Обелезавање и прослава ослободјења је један добар и достојанствен нацин да се ода поцаст онима који су зртвовали своје зивоте и здравље док су се борили за насу слободу. Дан ослободјења је јубилеј и демократије и солидарности за који се сви боримо и цувамо. У исто време док обелезавамо ослободјење , зелимо и да се сетимо свих југословенских заробљеника који су морали да се боре за своје зивоте овде у Норвеској у току рата. Само овде у Вефсну и Хемнесу зивоте је изгубило 646 заробљеника-са обе стране Корген планине од 1942 до 1945. Ово је такодје један део историје која је оставила вецне трагове и сецања. На темељима страха и смрти настало је пријатељство. Ове пријатељске везе зиве и даље преносе се на нове генерације. То морамо цувати и трудити се да се пријатељске везе и даље развијају и зиве. У име Друства пријатељства, зелим да се најтоплије захвалим и сетим свих оних који су се зртвовали током тих пет ратних година- који су нам, свако на свој нацини донели слободу. Такодје треба да се сетимо свих оних који су изгубили зивот у борби за то сто је највеце сто један цовек мозе да има – зивот у слободи“,истакао је Ролф Фјеллестад. Тренутак на Коргпланини је оконцан минутом цутања.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац захвалио се пријатељима из Норвешке, на свему што су учини за наш народ али на неговању сећања на југословенске заробљенике. „Човек је богат када има пријатеље“, рекао је Ковачевић и додао „Али посебно је значајно чувати пријетељства рођена у тешким данима заједничке борбе и преносити их на будуће генерације, јер на тај начин никада неће бити заборављени они који су сећање заслужили“.

Previous Сумирани резултати рада Штаба за ванредне ситуације

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I