Eng

Es

It

Sp

Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

Обележен 9. мај – Дан победе над фашизмом

У Горњем Милановцу достојанствено je обележена седамдесета година слободе и Дан победе над фашизмом.

У суботу, у Спомен парку “Брдо мира”, настрадалим борцима сународницима, црвеноармејцима и многим страдалницима у немачким логорима венце су положили представници Амбасаде Руске федерације, Војске Србије, Општине Горњи Милановац, Савеза бораца НОР-а, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918. године и Друштва српско-руског пријатељства “Таково” из Горњег Милановца.

У част овог великог празника присутнима су се обратили други секретар Руске Амбасаде у Републици Србији госпођа Eлена Горшкова и Председник Општине Милисав Мирковић, подсетивши присутне о значају данашњег празника када је 9. маја 1945. године нацистичка Немачка потписла капитуалицију и тиме окончала фашистичку окупацију у којој је животе изгубило око 50 милиона људи.

Честитајући празник присутнима, други секретар Руске Амбасаде у Републици Србији госпођа Eлена Горшкова поручила је да ова манифестација чува успомену на све наше хероје који су се борили против фашизма, да историју не смемо заборавити и да је заједничким активностима морамо и даље чувати од заборава. Она је подсетила и да је Председник Русије Владимир Путин ратификовао споразум Русије и Србије о одржавању руских гробница, војних споменика и меморијалних објеката на територији Србије, као и српских на територији Русије.

Председник Мирковић рекао је присутнима да данас одајемо почаст и велику захвалност нашим погинулим борцима, жртвама фашистичког терора и црвеноармејцима који су учествовали у ослобођењу рудничко-таковског краја као и читаве Србије и света, уз поруку да се фашизам више никада и нигде не понови. Он је истакао и да је Општина Горњи Милановац дала огромне жртве и допринос коначној победи над фашизмом.

Након обраћања, полагања венаца на споменике погинулим црвеноармејцима и споменик погинулим партизанима, представници општине, Савеза бораца НОР-а и других удружења положили су цвеће и на остале споменике у спомен парку “Брдо мира”.

Такође, присутни су одали пошту минутом ћутања и интонирана је химна Русије и Србије, док краћи пригодан програм за све присутне извели су ученици ОШ “Момчило Настасијевић”.

Организатори свечаности били су општина Горњи Милановац и општинска организација Савеза бораца НОР-а.

 

Previous Одржано Општинско веће општине Горњи Милановац

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I