Обележен Дан победе над фашизмом

Поводом Дана победе над фашизмом, данас су у спомен-парку „Брдо мира“ на спомен-костурницу палих бораца таковског краја у Другом светском рату и на спомен- костурницу Црвеноармејаца венце положили: Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Станислав Лупин, други секретар амбасаде Русије, представници Војске Србије и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Савеза бораца општине и Друштва српско-руског пријатељства.

Обраћајући се директорима јавних предузећа и установа, представницима Цркве, припадницима војске и полиције и грађанству, Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац,  честитао је данашњи дан победе над фашизмом, датум када је  пре 78 година нацистичка Немачка потписала капитулацију и признала пораз у рату који је сама изазвала и у коме је диљем света страдало око 70 милиона људи уз огромна материљална и свака друга разарања.

–  Злу коб Другог светског рата осетио је и наш простор, посебно Горњи Милановац, Рудник, и прањански крај. Паљење нашег града и рудничке варошице 1941. године, Петровска блокада 1943, бројна стрељања и одвођења становништва у нацистичке казамате смрти широм Европе само су део овдашње људске патње и трагедије. Скоро 8 деценија је прошло од тада, а ми се нажалост суочавамо са многобројним изазовима који прете да униште целокупан људски род, то јест вредности слободе, равноправности и  пре свега солидарности. Велике светске кризе попут пандемије или многобројни ратни сукоби диљем планете сигнализирају неопходност суштинских промена које ће савремено друштво повући са ивица амбиса и вратити га на пут хуманости и просперитета  – рекао је Ковачевић.

Председник је додао да би се суштинска промена огледала у томе да ми, потомци свих хероја који су животе дали за слободу наше земље, будемо бољи људи. То је могуће само ако постанемо племенитији, увиђајнији и саосећајнији, закључио је Ковачевић.

Присутнима се обратио и Станислав Лупин, други секретар амбасаде Русије.

– Овај датум је заиста битан за наша два братска народа. Тог дана 1945. је пао фашизам, најмонструознија идеологија у историји човечанства. Сигурни смо у то да морамо да дамо све од себе  да спречимо сваки покушај понављања ове идеологије. Наш заједнички задатак је и да памтимо све оне људе који су дали своје животе у борби против фашизма. Сведоци смо тога да фашизам опет диже главу у појединим земљама у свету, а ми смо убеђени да ће и Србија и Русија увек бити на правој страни историе – казао је Лупин.

Previous ОБАВЕШТЕЊЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ ПОВОДОМ ПРОГЛАШЕЊА ДАНА ЖАЛОСТИ НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ