Eng

Es

It

Sp

Обележен Дан победе

Обележен Дан победе

Заменица председника општине Јадранка Достанић и заменик председника Скупштине Зоран Радовановић у име општине Горњи Милановац положили су данас венце на споменике страдалима у спомен парку Брдо мира поводом Дана победе. Испред војске Србије венац су положили потпуковник Недељко Планојевић и потпуковник Манојле Мићовић. Венце палима за слободу положили су и представници СУБНОР-а и Друштва српско-руског пријатељства „Таково“.

Други светски рат у Европи окончан је 9. маја 1945. године, када је нацистичка Немачка потписала капитулацију. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи.

Прецизан број страдалих никада није установљен. Процене говоре да је било између педесет или чак осамдесет милиона погинулих. Тачни подаци о жртвама ни на подручју бивше Југославије нису утврђени. Државна комисија бивше Југославије објавила је својевремено податак да је погинуло укупно милион и седамсто шест хиљада особа, међу којима нешто више од триста хиљада бораца.

Девети мај прихваћен је и као Дан Европе, јер је баш тог датума 1950. године министар спољних послова Француске, Роберт Шуман, објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка којим би се сукобљавање између европских земаља , учинило не само незамисливим, него и немогућим.

Previous Додељене значке војницима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I