Eng

Es

It

Sp

Обележен Дан примирја

Обележен Дан примирја

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, данас су на Споменик Живојина Мишића венце положили председник Скупштине општине Лазар Николић, представници Војске Србије и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Овај дан чува сећање на окончање највећег ратног сукоба у историји човечанства, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, али и на огромно страдање српског и народа широм света у борби за слободу.

– Данашњи датум је представљао окончање великих ратних сукоба у којима је учествовало 36 земаља и милијарду и по становника, што је три четвртине тадашње светске популације. Око педесет милиона становника је учествовало под оружјем, а страдало је,заједно са цивилним жртвама, између 18,5 и 20 милиона људи. Србија је у Великом рату изгубила око 28% становништва – рекао је Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

– Рудничко-таковски крај је имао важну улогу у Великом рату, на нашим просторима су се дешавали значајни догађаји, попут Колубарске битке, односно Рудничке офанзиве, започете из зграде Старог суда у Горњем Милановцу, која је најславнија страница слободарске историје српског народа овог краја. Око 10 000 људи овог краја од 1912. до 1918. године, кроз Балканске и Први светски рат, учествовало је у ратним операцијама, а сваки други се, на жалост, није вратио кући. Овде је у 19. веку кренуло ослобађање и васкрсавање српске државе, а у првој половини 20. века се на овим просторима бранила слобода и држава Србија – нагласио је Марушић.

Дан примирја се обележава у многим земљама, а у Србији је нерадни дан и као државни празник слави се од 2012. године. Амблем данашњег празника краси цвет Наталијина рамонда, који због своје особине да оживи након дужег сушног периода, симболично представља уздизање српске државе после година мукотрпне борбе за ослобођење. Изнад цвета је мотив ленте Албанске споменици, одликовања војника који су часно и храбро бранили своју отаџбину.

Previous Потписан Протокол о сарадњи за 2021. годину

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I