Eng

Es

It

Sp

Обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији

Данас је у Србији и Горњем Милановцу обележена годишњица Дана сећања на страдале у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године.

Напади НАТО-а почели су 24. марта, нешто пре 20:00 часова, трајали су 11 недеља и у њима је, према проценама различитих извора, погинуло од 1200 до 2500 људи.

У Горњем Милановцу годишњица агресије обележена је полагањем венаца у Спомен-парку „Брдо мира“на Споменик браниоцима српске слободе.

Венце су положили представници општине Горњи Милановац – заменица председника општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Бошко Миловановић, Војске Србије, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

„Данашњи дан је тужан дан за све оне којима је Србија у срцу. Данашњи дан је симбол срамоте једне цивилизације. Од тог 24. марта 1999. године свет није исти као што је био, ми нисмо исти као што смо били. 78 дана бомбардовања недужних цивила је преседан за који нема оправдања. Српски народ је кроз историју доживео многа разарања, бомбардовање 1999. године једно је од њих, али смо сваки пут успели да се подигнемо и уздигнута чела наставимо да корачамо напред. Овај дан обележавамо да се не би заборавио овај злочин и као опомена да се не понови. То пролеће 1999. године запамтили смо не по лепом, већ по разарању и смрти, по једном стравичном злочину. Због страдалих војника и цивила морамо издржати и не дозволити да Србија поклекне. Да се не заборави!“, рекла је заменица председника општине Јадранка Достанић. .

Окупљенима се обратио и вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја и историчар Александар Марушић.

„Ово је један тужан датум у новијој историји Србије јер су на данашњи дан пре 18 година, под изговором брањења људских права, водеће силе света покренуле агресију на Југославију, игноришући све норме међународног права. Покренули су бомбардовање и акцију која је лицемерно названа „Милосрдни анђео“. За 78 дана извршено је преко 50000 налета авиона, испуштене тоне осиромашеног уранијума што је довело до страдања великог броја људи и материјалног разарања огромних размера. Оно што је срушено од грађевина може поново да се поврати али настрадали људи не могу никад. Било је између 1200 и 2500 жртава, од којих су 79 малолетна деца. Последице тог такозваног преседана и кршења норми међународног права видимо и данас када се свет налази у једном турбулентном периоду. Ми се налазимо испред Споменика браниоцима српске слободе, међу њима су и четири припадника Војске Србије који су страдали у својим најлепшим годинама, 1999. године. Налазимо се на Брду мира где имамо једну историјску лекцију националне и људске патње српског народа током читавог 20. века, која је своју кулминацију имала те 1999. године. Наша људска и морална обавеза је да се, не само данас, сећамо свих жртава, посебно ових младих људи који су страдали пре 18 година и да указујемо онима који нас воде да буду мудри и да више никада не дођемо у такву ситуацију да страдају људи и да се трудимо да будемо сложни“, истакао је Марушић.

У бомбардовањима која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, споменици културе.

Previous Светски дан шума

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I