Eng

Es

It

Sp

Обележена 77. годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма

Обележена 77. годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма

Полагањем венаца на споменик “Слобода” на Тргу кнеза Михаила, обележена је 77.годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма.

Венце су положили председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић, представници општинске организације Савеза бораца НОР-а, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници Војске Србије.

Седамнаести септембар 1944.године један је од најзначајнијих датума у историји Горњег Милановца.

– Да би један народ имао светлу будућност, мора се сећати своје прошлости. Горњи Милановац је, иако најмлађи град у Србији, спаљен до темеља 1944. године. Наши преци су, за врло кратак период, од потпуно разореног места направили град, у коме и ми данас уживамо. Уз велику пожртвованост тадашњих мештана Горњег Милановца, постали смо ”индустријско чудо” у бившој Југославији, а тај епитет и данас носимо, на понос генерација које су градиле варош на Деспотовици, као и оних које тек долазе. Важно је да не заборавимо оне који су нам то омогућили, жртвујући сопствене животе за слободу нашег града – рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

На данашњи дан, пре скоро 80 година,снаге 17.ударне дивизије Народно-ослободилачке војске Југославије, уз садејство 5. и 21.дивизије, успеле су након дванаесточасовних борби да ослободе Горњи Милановац, савладају и заробе преко 400 жандара и успоставе нову власт. Након тога су немачке снаге у наредних десетак дана покушале да изврше неколико упада на територију града, али без успеха. Коначно,28.септембра, град је у потпуној власти ослободилаца.

– Уз све препреке, почев од 1815.године, преко чувене Колубарске битке, до Другог светског рата са 1300 жртава, који је донео страхове и оптерећења од напада агресора, колаборационистичких снага и грађанског рата, Горњи Милановац је успео 1944. године да се избори за слободу и задржи је до дана данашњег. Осим што се слави као Дан ослобођења, 17. септембар се сматра и датумом рађања модерног града, који је у послератном периоди своју површину увећао три пута, а број становника чак осам пута-рекао је Александар Марушић-директор Музеја рудничко-таковског краја.

Богата историја града бележи имена славних ратника који су у свим походима узимали учешћа и борили се за слободу и чији херојски подвизи се и данас препричавају.

Previous Положени венци на бисту војводи Живојину Мишићу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I