Eng

Es

It

Sp

Положени венци на бисту војводи Живојину Мишићу

Положени венци на бисту војводи Живојину Мишићу

15. септембар је установљен за обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе према сећању на пробој Солунског фронта.

Овим поводом на бисту војводи Живојину Мишићу на Тргу кнеза Михаила венце су положили Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац и представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије уз присуство припадника Војске Србије.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе установљен је као празник прошле године, а славе га Република Србија и Република Српска, као знак сећања на пробој Солунског фронта 1918. године. На данашњи дан отпочела је општа офанзива – шест српских и двадесет савезничких дивизија са 550 топова кренуле су у пробијање Солунског фронта у којима је учествовала Шумадијска дивизија Друге армије са Степом Степановићем на челу. Циљ успостављања овог празника је јачање јединства и слоге српског народа, како у Србији тако и у Републици Српској и подизање култа националне заставе – рекла је данас Јадранка Достанић, заменица председника општине Горњи Милановац.

Од почетка офанзиве српска војска успела је да, кроз два ешалона и две своје армије, пробије линију фронта и у првом дану заузме простор око Ветерника, Доброг поља и освоји врх Козјак. У наредних 10 дана бива ослобођено Скопље. За 45 дана од пробоја, одлучна спска војска, знатно идући напред у односу на савезничке трупе, ослобађа читаву Краљевину Србију, након чега се ослобађају и све прекодринске територије где је живео српски народ.

Previous Занимљиви проналасци у оквиру археолошких истраживања на планини Рудник

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I