Eng

Es

It

Sp

Обележена годишњица Колубарске битке

Обележена годишњица Колубарске битке

Полагањем венаца на спомен бисту војводи Живојину Мишићу, Ђенералу Терзићу, споменику 1300 каплара и на спомен обележја у Бољковцима представници Општине Горњи Милановац, представници Војске Србије и представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, обележили су данас годишњицу Колубарско битке и тиме одали почаст славним војницима.

На бисту Живојина Мишића, венац су у име општине Горњи Милановац положили заменица председника општине Јадранка Достанић и председник Скупштине општине Лазар Николић.

Колубарска битка вођена је између српске и аутроугарске војске од 16. новембра до 15. децембра 1914. године. После велике победе српске војске на Церу и операција на Дринском фронту, српске армије су се повукле на десну обалу река Колубаре и Љига. Истовремено, заузевши Београд, аустроугарске оружане снаге наставиле су нападе у реонима Северне и Западне Србије. После вишедневних тешких борби, нарочито на планини Сувобор, српска војска се морала повући на резервне положаје северозападно од Горњег Милановца. Тиме је сужена линија фронта, војници су добили три дана одмора, а јединице су добиле незнатну допуну људства и додатну артиљеријску муницију. Тиме је окончана дефанзивна фаза битке. Врховна команда и команда Прве армије, процениле су да је наступио моменат за противофанзиву.

Под командом Живојина Мишића Прва армија, која се налазила на тежишту дејства 3. децембра у 7 сати изјутра започела је из реона Горњег Милановца тзв. „Рудничку офанзиву“, општи напад и за свега два дана сломила отпор непријатеља на Сувобору, потискујућу аустроугарску Шесту армију према Сави. Упоредо са њом Друга и Трећа армија разбиле су аустроугарску пету армију јужно од Београда и, до 15. децембра, протерале је из Србије. Ова сјајна победа представља редак пример у историји ратовања да једна војска пред коначним сломом, за кратко време организује противофанзиву и порази непријатеља.

Previous За следећу годину у плану су велика улагања на планини Рудник

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I