Eng

Es

It

Sp

Обележена годишњица мисије „Халијард“

Обележена годишњица мисије „Халијард“

На Галовића пољу, у Прањанима, обележена је годишњица Халијард мисије. Догађају су присуствовали амбасадор САД у Србији Кајл Скат, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и представници Војске Србије, Велике Британије, Пољске и Сједињених Америчких Држава. Обележавање годишњице започело је уз интонирање химни и полагање венаца на споменик. У Цркви је одржан помен учесницима Мисије. Након тога, оркестар ваздухопловства САД одржао је концерт у просторијама ОШ „Иво Андрић“ у Прањанима где су по први пут ове године породицама које су помагале америчким авијатичарима уручене захвалнице од стране фондације „Халијард“.

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић захвалио се присутнима и рекао колико је Мисија Халијард значила тада Југословенској војсци и војсци САД.

„Мисија Халијард је једна од највећих таквих мисија изведених у Другом светском рату и она само показује способност тадашње наше војске да се ухвати у коштац са знатно бројнијим непријатељем и са својим савезницима у њој успе”, рекао је председник општине Дејан Ковачевић, додајући да је српска војска и даље спремна за нове изазове.

„То смо показали и пре неколико дана са пријатељском армијом САД у заједничкој вежби под називом Сајбер Тесла 2017. Поред тога што смо показали да можемо равноправно да учествујемо у освајању нових технологија, такође смо још једном показали наше пријатељство са САД”, казао је Ковачевић.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот посебну захвалност упутио је Фондацији Халијард на ономе што раде сваке године, као и председнику општине Горњи Милановац.

„Прави јунаци су Срби који су спасавали пилоте, обични сељаци који су их чували, лечили и дали задње мрвице свог хлеба да би хранили ове непознате људе чак иако су њихова деца била гладна. Који су испред носа Немаца чистили ово место као би постала писта за авионе. Знајући да када се спасавање заврши и авиони оду, њихов живот ће још увек бити у опасности. То су за мене прави јунаци”, истакао је амбасадор.

Халијард мисија највећа је акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату и изведена је у Србији. Спасавање савезничких пилота изведено је од стране авијације САД-а у сарадњи са Југословенском војском у Отаџбини генерала Драгољуба Михаиловића. На тај начин спашено је више од 500 америчких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије. Највећи број пилота евакуисан је у Прањанима са импровизованог аеродрома 1944. године. Стотине сељака из околних села радило је свакодневно са воловским запрегама током марта 1944. године, како би изградили импровизовани аеродром за евакуацију. У америчким војним круговима ова спасилачка мисија позната је као „Operation Halyard“ и сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

Previous Лектире на дар милановачким првацима

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I