Eng

Es

It

Sp

Обележена годишњица Рудничке офанзиве

Обележена годишњица Рудничке офанзиве

У Горњем Милановцу обележена је 102. годишњица чувене Рудничке офанзиве у Великом рату, битке која је променила ток Првог светског рата.

Венце на бисту војводи Живојину Мишићу положили су председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић, заменица председника општине Јадранка Достанић, представници Војске Србије и Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

„Задовољство ми је што са времена на време можемо да се окупимо и евоцирамо успомене на један од, по мом мишљењу, најзначајнијих догађаја у историји Горњег Милановца. Реч је о 3. децембру 1914. године и одлуци генерала Живојина Мишића да се крене у једну општу контраофанзиву, која ће за последицу имати да средином децембра 1914. године читава Србија, укључујући и наш престони град Београд, буду ослобођени од аустроугарске војске. Ми говоримо о Сувоборско-колубарској бици која је трајала око месец дана, а најзначајнији период је од 28. новембра па све до 3. децембра 1914. године, када су, на Јабуци, испаљени први плотуни и када је кренула контраофанзива. Како је из зграде Окружног начелства издао наредбу за отпочињање Рудничке офанзиве и као захвалност за све што је урадио, Живојин Мишић проглашен је за почасног грађанина Горњег Милановца“, истакао је историчар и вршилац дужности директора Музеја рудничко-таковског краја Александар Марушић.

Previous НАЛЕД у Горњем Милановцу

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I