Eng

Es

It

Sp

Обележена је 80.годишњица од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату

Обележена је 80.годишњица од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату

Полагањем венаца на споменик “Слобода” на Тргу кнеза Михаила, обележена је 80.годишњица од паљења Горњег Милановца у Другом светском рату, Венце су положили председник Општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и представници Војске Србије.

– Прошло је 80 година од како је наш град уништен скоро до темеља. У послератном периду, Горњи Милановац је успео да се уздигне из пепела и стекне епитет “привредног чуда”. Обележавање овог датума можда се симболично поклопило са промоцијом подофицира која се одржава данас у Такову, да нас подсети колико је војна снага наше земље важна, како нам се никада не би поновило то што нас је задесило 1941. године. Без јаке војске нема јаке државе – рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.

На данашњи дан, пре 80 година, око 600 војника Трећег батаљона 749.пука 717.дивизије „Принц Еуген“, упало је из правца Крагујевца у тадашњи градић Горњи Милановац, са свега 3000 становника. За непуна два сата чак 273 јавна и приватна објекта су спаљена.

– Оно што је још теже и трагичније јесте да су тога дана 123 лица одведена у казамат крагујевачких Шумарица, од тога 43 из града и 90 из околних села. Од чедрдесет троје Милановчана, чак је тридесет двоје животом платило 21.октобра 1941.године – стрељани су. Нека је вечна слава и хвала свим нашим страдалима тог трагичног дана – рекао је Александар Марушић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

Горњи Милановац је заједничким операцијама два антифашистичка покрета – Равногорског и Партизанског био ослобођен 28.септембра 1941. године, али за кратко. Седамнаест дана касније град је потпуно уништен, нарочито његов централни део који је био најгушће насељен. Тада су урбанисти донели одлуку да се на том месту уреди градски парк, који и данас постоји.

Previous Радови на постављању новог иконостаса у току