Eng

Es

It

Sp

Одобрене субвенције за самозапошљавање

Одобрене субвенције за самозапошљавање

Одобрене субвенције за самозапошљавање за 35 незапослених лица са територије општине Горњи Милановац

Одлуке о одобравању субвенције за самозапошљавање уручене су данас за 35 незапослених лица са територије општине Горњи Милановац. Одлуке је уручио председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић и том приликом поручио да највећи проблем не само грађана Горњег Милановца већ читаве Србије свакако јесте незапосленост и то посебно незапосленост младих и образованих људи. „Иако према подацима Националне службе за запошљавање општина Горњи Милановац има најнижу стопу незапослености у Моравичком округу ми морамо предузети све мере како бисмо незапосленост свели на најмањи могући ниво мада су могућности јединица локалне самоуправе у решавању овог проблема веома ограничене. У преговорима смо са појединим инвеститорима око отварања нових производних погона, али о томе не бих причао док речи не пређу у дела“, рекао је Мирковић.

За реализацију мера активне политике запошљавања у циљу унапређења запослености и смањења незапослености на територији општине Горњи Милановац у буџету Општине Горњи Милановац за 2015. годину планирана су средства у износу од 10 милиона динара. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на захтев Општине Горњи Милановац одобрило је додатних 2.042.253,52 динара тако да су укупна средства за реализацију програма и мера активне политике запошљавања у 2015. години износила 12.042.253,52 динара што је у односу на претходну годину када је било издвојено 7 милиона, 70% више средстава у овој години за ове намене док су за следећу годину планирана средства у износу од 15 милиона, дакле 5 милиона више него у овој години.

Општина Горњи Милановац ушла је у поступак израде Стратегије запошљавања као документа којим ће се приступити дугорочном решавању проблема незапослености на територији општине Горњи Милановац, а разматрају се и могућности за увођење пореских олакшица и подстицаја за отварање нових радних места.

Данас додељене субвенције за самозапошљавање односно за оснивање радње, задруге, или другог облика предузетништва, од стране незапосленог или удруживањем више незапослених, као и за оснивање привредног друштва уколико оснивач заснива у њему радни однос износее 160.000 односно 200.000 динара уколико је незапослено лице особа са инвалидитетом.

   

Иначе, током године реализоване су и друге мере активне политике запошљавања – Стручна пракса, Запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих и Јавни радови.

Previous Одржана последња седница Скупштине општине Горњи Милановац у овој години

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I