Eng

Es

It

Sp

Одржана последња седница Скупштине општине Горњи Милановац у овој години

Одржана последња седница Скупштине општине Горњи Милановац у овој години

На дневном реду данашње тридесете и последње у овој години седнице Скупштине општине Горњи Милановац нашло се тридесет три тачке.

Донета је Одлука о усвајању Локалног акционог плана запошљавања Општине Горњи Милановац за 2016. Годину којим су дефинисане мере активне политике запошљавања за 2016. годину и расподела планираних средстава. За реализацију мера активне политике запошљавања у 2016. години повећана су у односу на 2015. годину за 5 милиона па тако износе 15 милиона динара.

Данас донетом Одлуком о изменама и допунама Одлуке о приступању Регионалној агенцији за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа прецизиран је начин избора представника локалне самоуправе у Скупштини ове агенције.

Одборници Скупштине Општине Горњи Милановац усвојили су Програм развоја спорта на територији општине Горњи Милановац за период 2016-2018. година, а који има за циљ унапређење и развој спорта у Општини Горњи Милановац кроз системску, стратешку и организациону бригу са јасно одређеним конкретним мерама за решавање проблема у свим областима спорта. У наставку седнице дате су сагласности на правилнике о раду Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“, Библиотеке „Браћа Настасијевић“ и Музеја рудничко-таковског краја, који су усклађени са новим посебим колективним уговорима.

Благовременим усвајањем буџета Општине Горњи Милановац и данашњим усвајањем планова рада са финансијским плановима свих јавних предузећа и установа за 2016. годину, обезбеђен је у потпуности нормалан рад и утрошак планираних средстава већ од првог месеца у наступајућој години. Иначе, са плановима рада одборнике Скупштине Општине Горњи Милановац упознали су директори Јавног комуналног предузећа „Горњи Милановац“, Јавног предузећа за путеве, Јавног предузећа Спортско-рекреативни центар, Јавног предузећа за изградњу, Јавног предузећа за водоснабдевање „Рзав“ Ариље, Међуопштинског историјског архива за град Чачак и општине Горњи Милановац и Лучани, Дома здравља, Предшколске установе „Сунце“, Музеја рудничко-таковског краја, Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“, Библиотеке „Браћа Настасијевић“, Центра за социјални рад, Туристичке организације Општине Горњи Милановац и Спортског савеза општине Горњи Милановац. Поред усвојених планова јавних предузећа и установа за 2016. годину усвојене су и измене и допуне финансијског плана и Програма пословања Јавног предузећа за изградњу општине Горњи Милановац за 2015.годину.

На данас одржаној седници усвојен је и Извештај РХМЗ Београд о функционисању система одбране од града на територији Радарског центра „Букуља“ у 2015.години.

На предлог Комисије за кадровска, административна и мандатно-имунитетска питања за директора Библиотеке „Браћа Настасијевић“ именована је Нада Вељић, дипломирани драмски и аудиовизуелни уметник из Горњег Милановца, извршена је промена члана Школског одбора Техничке школе „Јован Жујовић“ Горњи Милановац, као представника Савета родитеља и именовани председник и чланови Организационог одбора 13. Међународног бијенала уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

Донете су и Одлука о максималном броју запослених на неодређено време у органима општине Горњи Милановац, јавним предузећима и установама чији је оснивач општина Горњи Милановац и Одлука о забрани пријема запослених у радни однос на неодређено време у органима општине Горњи Милановац, јавним предузећима и установама чији је оснивач Општина Горњи Милановац. Како је одборницима предочила начелница Општинске управе Горица Петровић, актом Владе за 2015. годину утврђен je максималан број запослених на неодређено време у Општини Горњи Милановац и он износи 498 запослених. У овај број улазе запослени у Општинској управи Општине Горњи Милановац, Јавном комуналном предузећу „Горњи Милановац“, Јавном предузећу за путеве, Јавном предузећу „Спортско-рекреативни центар“, Јавном предузећу за изградњу, Предшколској установи „Сунце“, Музеју рудничко-таковског краја, Установи за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“, Библиотеци „Браћа Настасијевић“ и Туристичкој организацији Општине Горњи Милановац. Имајући у виду да је тренутно број запослених у Општинској управи и напред наведеним јавним предузећима и установама 499, питање вишка запослених у Општини Горњи Милановац биће решено природним одливом радника – одласком у пензију једног запосленог. С обзиром да према критеријумима утврђеним Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, Општина Горњи Милановац до краја 2018. године треба да смањи број запослених на 486 лица, данас је донета Одлука о забрани пријема запослених у радни однос на неодређено време у органима Општине Горњи Милановац, јавним предузећима и установама чији је оснивач Општина Горњи Милановац ради континуираног смањења броја запослених и спровођења рационализације.

Одлуком о максималној спратности објеката на територији општине Горњи Милановац за потребе спровођења Закона о озакоњењу објеката која је донета на данас одржаној седници, прописано је да се максимална спратност по урбанистичким зонама утврђује на основу увида у важеће планске документе Општине Горњи Милановац.

На предлог одборничке групе „Наш Милановац“ дневни ред данашње седнице проширен је тачком – Разматрање нацрта Закона о финансирању локалне самоуправе. Како је истакао одборник Душан Вујошевић, доношењем овог закона Општина Горњи Милановац била би ускраћена за средства у износу од око 180 милиона динара само по основу умањења процента који припада општини од пореза на зараде и позвао све одборнике на консензус по питању овог закона односно јединствено иступање против усвајања оваквог закона. Председник Општине Милисав Мирковић подржао је предлог одборника Вујошевића, али и истакао да је Општина Горњи Милановац по том питању већ преузела неке мере. „На 43. скупштини Сталне конференције градова и општина која је одржана 9. децембра 2015. године у Београду градоначелници и председници локалних самоуправа једногласно су затражили да се из јавне расправе повуче Нацрт закона о финансирању локалних самоуправа, који је израдило Министарство финансија. Одлуком о буџету Општине Горњи Милановац за 2016. годину планирани су приходи у укупном износу од 1.283.676.000,00 динара од којих је највећи порез на зараде и он износи 485.790.000,00 динара (38%). Међутим, нацрт Закона о финансирању локалне самоуправе предвиђа да ће општине убудуће добијати 50 уместо досадашњих 80 одсто од пореза на зараде идок би се два прихода – накнада за животну средину и фирмарина – интегрисали у порез на имовину, што би заправо додатно оптеретило грађане, а све укупно представља директан удар на буџет Општине Горњи Милановац који би на тај начин био умањен за око 250.000.000,00 динара“, изјавио је Председник Општине. Одборници Скупштине Општине Горњи Милановац једногласно су подржали овај предлог и формирали повремено радно тело које ће се бавити овим нацртом закона.

Previous Одржана осамедесет девета по реду седница Општинског већа општине Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I