Održan Prvi Forum međuopštinskog partnerstva u okviru USAID projekta održivog lokalnog razvoja

U opštini Vrnjačka Banja je juče, 05.04.2012. godine, održana prva sednica međuopštinskog foruma gradova Kraljevo i Čačak i opština Vrnjačka Banja, Gornji Milanovac i Raška, u okviru USAID Projekta održivog lokalnog razvoja.
Čelni ljudi lokalnih samouprava koje čine ovo partnerstvo, među njima i predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, bili su uz koordinatore na projektu iz svojih samouprava, aktivni učesnici foruma, posvećenog usvajanju akcionog plana do kraja tekuće 2012. godine, usaglašavanju zajedničkih potreba za više lokalnih zajednica, prioritetnih projekata i aktivnosti za njihovu realizaciju.
Forum je otvorio predsednik opštine domaćina Vrnjačke Banje, Zoran Seizović, a posebna izlaganja imali su Ivana Teodorović ispred USAID projekta; Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, koji je obrazlagao projekat formiranja transportno – logističkog (kargo) centra uz aerodrom “Morava”; Mr Nebojša Bogojević asistent Mašinskog fakulteta u Kraljevu, koji je nosilac projekta umrežavanja naučno –istraživačkih institucija (IMPuls centar) i Nikica Pantović, direktor TO Vrnjačka Banja, koji je prisutne uputio u projekat Regionalnog razvoja turizma.
U delu predviđenom za debatu učesnika, Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković osvrnuo se na dosadašnja izuzetna iskustva opštine Gornji Milanovac u saradnji sa drugim lokalnim samoupravama. Opština Gornji Milanovac je tako deo aktivnog međunarodnog, međuopštinskog partnerstva na Projektu “Kultura i volonterstvo” sa opštinama Vrnjačka Banja i Prokuplje i tri norveške komune, Vefsn, Hemnes i Hatfjeldal, koji u septembru mesecu 2012. ulazi u treću, završnu godinu realizacije. Ovaj projekat inicirao je ponovnu saradnju sa opštinama Vrnjačka Banja i Prokuplje, uz dodatak opštine Trstenik, na realizaciji socijalne inkluzije dece sa posebnim potrebama u Projektu “Dobar dan, komšija”, koji finansira Evropska unija kroz program “Exchange 3”. Pored toga Gornji Milanovac realizuje još dva projekta finansirana iz “Exchange 3” programa i to “Vodosnabdevanje u skladu sa standardima EU” sa Gradom Užice kao mentorom i “Podrška razvoju ruralnog turizma” u kome TO Gornji Milanovac istupa kao mentor Opštini Beočin. Predsednik Mirković je istakao i odličnu komunikaciju sa predstavnicima USAID projekta, ali i dobru saradnju opštine Gornji Milanovac sa ambasadom SAD koja je pružila pomoć za završetak radova na izgradnji sportske sale pri OŠ “Ivo Andrić” u Pranjanima, u čast uspomene na operaciju spašavanja “Halijard” u Drugom svetskom ratu. Prema rečima Milisava Mirkovića, zajednički rad u okviru pomenutih projekata podigao je na značajno viši nivo saradnju uključenih samouprava, olakšao i ubrzao komunikaciju, unapredio znanja učesnika i razmenu iskustava i napravio dobru osnovu za zajedničke aktivnosti u novim projektima. Tako su višestruke koristi koje je partnerska saradnja donela u oblasti ljudskih resursa gotovo prevazišle neposredne rezultate samih projekata.
Predsednik Mirković je na kraju istakao očekivanja opštine Gornji Milanovac da će ostvareno partnerstvo lokalnih samoupravama uključenih u USAID Projekat održivog lokalnog razvoja biti uspešno realizovano, uz najbolje ocene organizacije rada i komunikacije u okviru međuopštinskog partnerstva i samog tima USAID Projekta.

Previous Sajam zapošljavanja u Domu kulture u Gornjem Milanovcu

Leave Your Comment