ODRŽAN TRADICIONALNI SRPSKO NORVEŠKI MARŠ PRIJATELJSTVA I OTVOREN VOLONTERSKI CENTAR

Kao i svake godine, održan je počasni marš prijateljstva posvećen uspomenama na žrtvu Norvežana koji su u Drugom svetskom ratu spasili stotine dobrovoljaca Kraljevine Jugoslavije interniranih u kazamatima okupirane severne Norveške. Marš je startovao, već tradicionalno, od kuće Jugoslovensko – Norveškog prijateljstva, a mnogobrojni učesnici, među kojima i članovi porodica preživelih interniraca iz cele Srbije, imali su za krajnju odrednicu manastir Vujan.
Prisutne su, na startu, pozdravili Predsednik opštine, Milisav Mirković i gradonačelnik bratske Komune Vefsn – Jan Arne Lovdal, a okupljenima se obratio i Ambasador Norveške u Srbiji, njegova Ekselencija, G-din Nils Ragnar Kamsvag, koji je u ime tradicionalnog prijateljstva predvodio Marš.

Ovom svečanom prilikom upriličeno je i ceremonijalno otvaranje prvog Volonterskog centra u Gornjem Milanovcu sa simboličnim sedištem u Kući Jugoslovensko – Norveškog prijateljstva. Osnivanje ovog Udruženja građana rezultat je Internacionalne međuopštenske saradnje opština Gornji Milanovac, Vrnjačka Banja i Prokuplje, sa bratskim Komunama Norveške: Vefsnom, Hemnesom i Hatfjeldalom na Projektu “Kultura i volonterstvo” u čije osnivanje su uključeni i Crveni Krst Gornji Milanovac, Centar za socijalni rad, Turistička organizacija opštine, Sportski klub “Ikar”, UG “GM Optimist” i samo Novo srpsko – norveško društvo. Dan ranije, na osnivačkoj skupštini Udruženja, usvojeni su Osnivački akt i Statut i izabrani organi Udruženja, sa predsednicom Upravnog odbora, Snežanom Stanković koja se kao legitimni predstavnik Volonterskog centra obratila prisutnim gostima i učesnicima Marša.
Gornji Milanovac je tako dobio centar okupljanja i delovanja za sve one koji žele da doprinesu svojoj zajednici kroz humanitarni rad, očuvanje životne sredine, angažovanje u sportskim, kulturnim i turističkim manifestacijama, koji u sebi nosi pečat prijateljstva sa Norveškom, inače finansijerom projektnog perioda Volonterskog centra u okviru šireg Projekta “Kultura i volonterstvo”.

Previous RASTI ZDRAVO TO JE ONO PRAVO!

Leave Your Comment