Eng

Es

It

Sp

ODRŽANA 4. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

ODRŽANA 4. SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

U ponedeljak, 3. septembra 2012. godine, održana je četvrta po redu sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac.
Među prvim tačkama dnevnog reda, razmatran je nacrt i usvojen predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2012. godinu kojom se predlaže uvećanje prihoda i rashoda budžeta opštine Gornji Milanovac za 69.610.000,00 dinara. Opštinsko veće usvojilo je i Informaciju o pripremljenosti osnovnih i srednjih škola u opštini Gornji Milanovac za školsku images2/2012/2013. godinu, kao i Informaciju o proceni štete od suše na teritoriji opštine Gornji Milanovac sa Zaključkom Vlade kojim se predlažu mere za otklanjanje posledica suše u 2012. godini. Prema izveštaju Komisije za procenu štete ona iznosi preko 5 milijardi dinara, a Zaključkom Vlade RS predviđene su izvesne olakšice u vidu ukidanja carina na uvoz žitarica i uljarica kao i u vidu povećanja premije za mleko, povećanja sredstava za podsticaj tova svinja i druge mere.
Na teritoriji Opštine Gornji Milanovac u toku jula i avgusta zabeleženo je preko 80 požara koji su pričinili ogromne materijalne štete, a od kojih je najveći zahvatio područje Srezojevaca i Drenove 24, 25 i 26. avgusta. Na dnevnom redu ove sednice Veća bila je i Informacija o požarima od 24, 25 i 26. avgusta koja je usvojena, a prema kojoj je procenjena šteta na objektima i poljoprivrednim kulturama 1.950.000,00 dinara. Taj iznos odobren je od strane Komisije Vlade Republike Srbije za elementarne nepogode na ime otklanjanja posledica požara u Srezojevcima i Drenovi.
U cilju usklađivanja Odluke o stipendiranju učenika i studenata na teritoriji opštine Gornji Milanovac sa novom terminologijom sadržanom u Zakonu o visokom obrazovanju Opštinsko veće utvrdilo je predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o stipendiranju učenika i studenata na teritoriji opštine Gornji Milanovac i isti uputilo na usvajanje Skupštini opštine. Usvojene su i izmene i dopune finansijskog plana i programa poslovanja JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac, izmene programa poslovanja JP „Sportsko-rekreativni centar“ Gornji Milanovac i Izveštaj o funkcionisanju sistema protivgradne zaštite na teritoriji radarskog centra „Bukulja“ za tromesečni period od 15.04. do 15.07.2012. godine.
Članovi Opštinskog veća dali su saglasnost JKP „Gornji Milanovac“ na novi cenovnik komunalnih usluga po kojem će nova cena vode za fizička i pravna lica biti uvećana za 10% što će iznositi: za fizička lica 38,57 dinara po m3 (stara cena 35.07 dinara po m3), a za pravna 107,84 dinara po m3 (stara cena 98,04 dinara po m3). Uvećanje cene od 10% odnosi se i na iznošenje, transport i deponovanje komunalnog čvrstog otpada dok će cena grejanja biti uvećana za 27,82%. Povećanje cena JKP „Gornji Milanovac“ u obrazloženju svog zahteva za povećanje traži zbog povećanja troškova koji utiču na cenu komunalnih usluga, a to su pre svega cene energenata. Ovim povećanjem cena, cene komunalnih usluga u poređenju sa drugim gradovima biće na približno istom nivou.
Na ovoj sednici Veća odobrena su sredstva iz stalne budžetske rezerve u iznosu od 199.500,00 na ime naknade štete prouzrokovane napadima pasa lutalica na ovce i ujeda pasa lutalica.
Članovi Veća upoznati su i sa predlogom Sporazuma o saradnji između Opštine Starše iz Slovenije i naše opštine i dali saglasnost da Sporazum potpiše predsednik opštine Milisav Mirković. Reč je zapravo o obnovi saradnje koja je započeta još pre više od 35 godina.
Na ovoj sednici osnovan je Savet za mlade Opštine Gornji Milanovac, stručno radno telo Opštinskog veća i usvojen Pravilnik o njegovom radu. Time je učinjen korak dalje u uključivanju mladih u rad lokalne samouprave.
Takođe, Opštinsko veće razmatralo je i inicijativu opštinskog veća Saveza samostalnog sindikata i Samostalnog sindikata „Takovo“ za podnošenje zahteva nadležnim državnim organima za preispitivanje privatizacije Kompanije „Takovo“. Na ovoj sednici utvrđena je i Inicijativa za izmene i dopune Zakona o finansiranju lokalne samouprave u delu koji se odnosi na samodoprinos i upućena nadležnim Republičkim organima.

Претходни Predstavnici Centra za evropske integracije u poseti Gornjem Milanovcu

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I