Eng

Es

It

Sp

Одржана 81. седница Општинског већа

Одржана 81. седница Општинског већа

На данас одржаној 81. седници Општинског већа Општине Горњи Милановац на дневном реду нашло се укупно 15 тачака.

Након усвајања Записника са 80. седнице Општинског већа, чланови већа разматрали су нацрт и утврдили Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Горњи Милановац за 2015. годину – трећи ребаланс буџета, а који ће се наћи на Дневном реду прве наредне седнице Скупштине Општине Горњи Милановац. Овим ребалансом утврђени су приходи и расходи буџета Општине Горњи Милановац у износу од 1.584.224.915 динара и они су распоређени на поједине буџетске кориснике и на конкретне намене.

Повод за трећи ребаланс буџета су додатни приходи од пореза на зараде у износу од 10 милиона динара и додатни приходи од пореза на приходе од самосталних делатности у износу од 3.640.000,00 динара као и прерасподела капиталних расхода по појединим наменама и буџетским корисницима, превасходно по основу остварених уштеда. Најзначајнија додатна средства у износу од 15 милиона динара опредељена су за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди. „До данас су за 190 пољопривредних произвођача одобрена и исплаћена подстицајна средства, тако да средства уложена у пољопривреду у овој години (уложена средства пољопривредних произвођача 16.159.256,9 динара + средства додељена по основу подстицаја 10.262.188,10 динара) закључно са данашњим даном износе 26.421.445,00 динара. Сутра ће бити потписано нових 67 уговора. Имајући у виду да је интересовање пољопривредних произвођача велико, да имамо још преко 200 захтева, али и да је упркос тешкој финансијској ситуацији доста пољопривредника смогло снаге и обезбедило свој део средстава, Општина мора у томе њима парирати што и омогућавамо овим ребалансом“, рекао је Председник Општине Милисав Мирковић.

Овим ребалансом обезбеђено је додатних 2.000.000,00 динара за одржавање водовода на Руднику што подразумева набавку додатних филтера, поред раније уграђених, за пречишћавање воде од арсена и тиме обезбеђивања додатних количина воде исправне за пиће у овој варошици.

За зимско одржавање улица опредељено је Јавном предузећу за изградњу додатних 2.000.000,00 динара.

Поводом опредељених додатних средстава ребалансом буџета Општине Горњи Милановац, али и прерасподеле постојећих средстава, Општинско веће прихватило је измене и допуне финансијских планова и програма пословања Јавног предузећа за путеве Општине Горњи Милановац, Јавног комуналног предузећа „Горњи Милановац“ и Јавног предузећа за изградњу Општине Горњи Милановац и исте упутило Скупштини Општине на усвајање.

Дата је сагласност на измене и допуне планова рада и финансијских планова месних заједница Каменица, Шилопај, Озрем, Љутовница, Брђани и Врнчани.

На данашњој седници усвајена је Информација о актуелној политици запошљавања на територији Општине Горњи Милановац и закључено да се започне са израдом Стратегије запошљавања као документом којим ће се приступити дугорочном решавању проблема незапослености на територији Општине Горњи Милановац као и да се размотре могућности за увођење пореских олакшица и подстицаја за отварање нових радних места. Према званичним подацима Националне службе за запошљавање о кретању незапослености на територији Моравичког управног округа, Општина Горњи Милановац је са најнижом стопом незапослености у односу на Општине Ивањица, Лучани и Град Чачак. У јуну месецу 2015. године, административна стопа незапослености у Горњем Милановцу износила је 21,66% док у Општини Ивањица 35,48%, Општини Лучани 34,68%, Чачку 27,26% а у Моравичкој области 28,26%. Такође према подацима Националне службе за запошљавање – Филијала Чачак о кретању незапослености на подручју Општине Горњи Милановац и Моравичког округа по месецима у протеклих годину дана, у јулу месецу 2014. године на евиденцији НСЗ било је 3486 незапослених из Општине Горњи Милановац док је у јулу текуће године тај број нешто мањи – 3.275 незапослених лица.

Сходно Споразуму Општине Горњи Милановац и Развојног Бизнис центра из Крагујевца о партнерској реализацији пројекта „Активно учешће омладинског цивилног сектора у креирању локалних политика запошљавања младих, фаза 3“, а у циљу унапређења рада постојећег Локалног савета за запошљавање, на данашњој седници утврђен је предлог Одлуке о образовању Савета за запошљавање Општине Горњи Милановац који ће у односу на постојећи укључити и представнике појединих заинтересованих страна које до сада нису биле укључене у рад овог саветодавног радног тела.

Previous Саопштење за јавност Председника општине

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2023 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб одржава и ажурира: АVI SOLUTIONS