Eng

Es

It

Sp

Саопштење за јавност Председника општине

Саопштење за јавност Председника општине

Поводом низа неистина изнетих у саопштењу директора Јавног предузећа за изградњу Општине Горњи Милановац господина Божидара Вучетића, као Председник Општине у циљу упознавања грађана Општине Горњи Милановац са истином, издајем следеће

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Директор Јавног предузећа за изградњу Општине Горњи Милановац господин Божидар Вучетић у свом саопштењу наводи да Општинска управа Општине Горњи Милановац обавља послове за које је ненадлежна мислећи на реализацију појединих инвестиција као што су реконструкција објекта Дома културе у Горњем Милановцу, реконструкција спомен-парка „Брдо Мира“, а од понедељка, 24. августа 2015. године, и завршеткa радова на реконструкцији улице Вука Караџића.

Оваквом својом изјавом датом из незнања или злонамерно, господин Вучетић покушава да доведе у заблуду грађане Општине Горњи Милановац што потврђује чињеница да је Државна ревизорска институција, након спроведене контроле, све инвестиције које је водила Општинска управа оценила као законите и успешно реализоване. Слажем се да је Општинска управа додатно оптерећена реализовањем инвестиција, али и да су јој исте на неки начин наметнуте посебно оне које би требало да буду реализоване од стране Јавног предузећа за изградњу. Наиме, ово предузеће приступило је уређењу терена Спомен парка „Брдо Мира“ у смислу уклањања посушених стабала и уређења простора како би се приступило пројектовању и реконструкцији овог простора. Општинска управа решила је имовинско-правне односе, спровела поступак јавне набавке за израду пројектне документације, сачињен је пројекат, спроведен поступак јавне набавке за прву фазу реконструкције и изабран извођач, а за све то време ово Јавно предузеће није до краја извршило свој посао тако да је и то Општина морала преузети на себе. Колико би онда трајала сама реконструкција овог простора?

Сви грађани Горњег Милановца сведоци су маратонске реконструкције улице Вука Караџића у дужини од непуних 500 метара започете још прошле године, а још увек незавршене. Грађани Горњег Милановца, сасвим оправдано, незадовољни су динамиком радова у овој улици. У циљу што хитнијег завршетка радова, посао је поверен Општинској управи. Напомињем да директор неретко грађанима даје образложења да се поједине улице не асфалтирају као и да се реконструкција улице Вука Караџића одужила јер председник општине не да новац. Овим путем желим да упознам грађане да су средства у целости обезбеђена за финансирање оних радова који су обухваћени планом Јавног предузећа за изградњу као и других буџетских корисника и да стога одговорност за необухватање појединих улица планом односно за лоше сачињене планове сноси искључиво руководство Јавног предузећа за изградњу односно других буџетских корисника. Истина је да су средства била обезбеђена и за завршетак радова у овој улици, али услед тога што нису благовремено утрошена од стране Јавног предузећа за изградњу иста су пропала и враћена у републички буџет јер су одобрена наменски од надлежног министарства.

У даљем тексту саопштења господин Вучетић окривљује Општинску управу за то што ово предузеће има велике трошкове поводом судских поступака и судских пенала. Имајући у виду да ово предузеће има своје стручне службе нема никаквог основа да се кривица за те трошкове преноси на Општинску управу.

О ефикасности рада Јавног предузећа за изградњу нема потребе да изјављујем било шта, довољно је само набројати неке од давно започетих инвестиција које још увек нису реализоване: изградња Деспотовачке улице, реконструкција улице Вука Караџића, а о ефикасности ће се грађани уверити и на примеру изградње Корчагинове улице чији су радови ових дана обустављени.

Говорећи о проценту реализације инвестиција Општинске управе желим напоменути да је господин Вучетић требао навести и проценат реализације својих инвестиција међу којима су и оне чији је проценат реализације 0% (Деспотовачка улица). Као директор предузећа које се бави изградњом треба да зна да је грађевинска сезона у току и да се највећи део инвестиција може реализовати у другој половини године и да се новац исплаћује извођачима по изведеним радовима, а не унапред.

Што се тиче примедбе господина Вучетића да радови на реконструкцији Дома културе и „Брда Мира“ не одмичу планираним темпом, желим да упознам јавност да се радови на „Брду Мира“ у вредности од 18 милиона динара настављају у првој половини септембра, а да су радови на објекту Дома културе току – завршена је прва фаза, друга је у току, а за трећу је покренут поступак јавне набавке и што је најбитније сви радови се финансирају из сопствених средстава без задуживања Општине. У сваком случају, ни на једном градилишту радови нису обустављени због нерешених имовинско-правних односа, недостатка средстава… Радови на „Брду Мира“ и објекту Дома културе могли су бити завршени и пре годину дана, али како је реч о инвестицијама вредним по неколико десетина и стотина милиона динара, средства за њихову реализацију морала би се обезбедити задуживањем Општине чији сам апсолутни противник. И даље ћемо радити онолико колико имамо новца, штедети на сваком пољу и тако остваривати суфицит у буџету који се не враћа у републички буџет како појединци истичу покушавајући да на тај начин обмањују јавност, а од кога и финансирамо све велике инвестиције.

На самом крају, господин Вучетић упућује критике наредбодавцу за извршење буџета односно мени, како је могуће да има новца за завршетак реконструкције улице Вука Караџића и да тај исти новац одобравам Општинској управи, а не Јавном предузећу за изградњу. Морам овим путем упознати грађане, али и господина Вучетића да је тај новац буџетом већ распоређен Општинској управи, а да је његову намену на претходној седници определило Веће. Усмеравање ових средстава Јавном предузећу за изградњу изискивало би и процедуру измене плана рада овог предузећа, а то значи и додатних бар месец и више дана до покретања јавне набавке за ове радове, што је недопустиво пре свега због грађана наше општине који живе у тој улици, али и свих суграђана који исту користе. Тиме бисмо само ушли у другу годину радова на реконструкцији ове улице што је недопустиво.

 

У Горњем Милановцу, 28. августа 2015. године
Председник општине
Милисав Мирковић

Previous Почетак нове школске године

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2023 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб одржава и ажурира: АVI SOLUTIONS