ODRŽANA JAVNA DEBATA NA TEMU ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Opština Gornji Milanovac i grad Čačak u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i urbanizma učestvovala je sa preko trideset gradova i opština u Srbiji, u kampanji „Otkriti energiju“ koju je podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Obzirom da je projekat pri kraju, završna javna debata i diskusija na temu energetske efikasnosti održana je juče u Čačku. O projektu su govorili koordinatori ispred Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, kao i predstavnici Gradske uprave Čačak i opštine Gornji Milanovac.
Prema rečima načelnika Odeljenja za urbanizam i komunalno stambene poslove Zorana Drinjakovića opština Gornji Milanovac je pristupila aktivnoj primeni načela energetske efikasnoti objekata. Tokom 2012. i 2013.godine izvršeni su radovi na adaptaciji zgrade opštine u ul. Takovskoj br. 2, a u okviru koje je izvršena zamena stolarije i postavljanje fasadne izolacije u cilju smanjenja gubitaka energije i troškova grejanja. Rezultati izvedenih radova bili su odmah vidljivi. Prema prvim podacima potrošnja gasa koja se koristi za grejanje objekta smanjena je za skoro 25%, što nije zanemarljiva ušteda. Pored toga u planu je rekonstrukcija Doma kulture, kao i zgrade opštinske uprave u ul. Tihomira Matijevića br. 4, bivše zgrade Dečjih novina. Prilikom izrade projektne dokumentacije posebna pažnja biće posvećena energetskoj efikasnosti objekata kako kroz izradu elaborata energetske efikasnosti, tako i prilikom izbora materijala i izvođenja radova.
Inače, u okviru ove kampanje urađeno je pet energetskih elaborata i pasoša za pet različitih tipova objekata u opštini Gornji Milanovac, sa prikazanim foto snimcima, kao i sa termovizijskim snimcima analiziranih objekata, a koji su bili putem organizovane izložbe u junu mesecu predstavljeni kao izložbeni materijal. Prilikom izložbe ovih materijala predsednik opštine Milisav Mirković je uručio energetske pasoše vlasnicima objekata u Gornjem Milanovcu na adresama Gružanska 8, Ivice II Lamela 2, Ivice II Lamela 1, Vuka Karadžića br.12 i Kej kosovskih božura 14.
Tokom kampanje „Otkriti energiju“ građani su informisani o energetskoj efikasnosti, kao i o potrošnji energije u različitim tipovima zgrada i potencijalnim investicionim i neinvesticionim merama za poboljšanje energetske efikasnosti.

Previous Seoske Olimpijske igre