Eng

Es

It

Sp

Одржана последња седница Општинског већа у 2020. години

Одржана последња седница Општинског већа у 2020. години

На данас одржаној седмој седници Општинског већа општине Горњи Милановац усвојено је свих 40 тачака Дневног реда. Међу најзаступљенијима, били су програми пословања и финансијки планови јавних предузећа и установа, а према речима Дејана Ковачевића председника општине већ је постало пракса да се на последњој Седници у текућој години усвоје сви планови за следећу, како би од јануара могли несметано да се спроводе.

Ковачевић је истакао да су сви планови јавних предузећа и установа усаглашени су са буџетом општине Горњи Милановац за 2021.,оцењеним као развојним имајући у виду да је предвиђено више од 300 милиона динара за улагање у инфраструктуру на територији општине. Према његовим речима све установе, а посебно школске, добиле су довољно новца за несметан рад и у следећој години.

На данашњој седници Општинског већа изостао је финансијски план Дома здравља, јер је ова Установа прешла у надлежност Републике и нема могућност финанисирања из општинског буџета.

-Поносан сам што смо за 4.5 године успели да Дом здравља извучемо из финансијске дубиозе, да измиримо сва дуговања настала неодговорним понашањем предходних руководилаца и да овој Установи омогућимо несметан рад у својој области, што је првенствено пружање здравствене заштите становништву. Наравно, и у наредном периоду помагаћемо и Општу болницу и Дом здравља, кроз пројекте у којима ћемо заједно учествовати. То се пре свега односи на доградњу СПРОВОЂЕЊЕ друге и треће фазе радова на Болници, а план је да чим се мало смири пандемија, уђемо у грађевинске радове. Новац је опредељен преко Канцеларије за јавна улагања и сви наши пројекти су оверени, што значи да у том смислу немамо никаквих потешкоћа. Пројекти су били на усаглашавњу неколико месеци, озбиљни тимови су радили на унутрашњем уређењу болнице, на разводу свих медицинских гасова, електроинсталација, затим на плану организације хируршке операционе сале као и где ће бити блокови у оквиру гинекологије за интервенције. Било је неопходно решити и питање лифта на гинекологији и уопште доста тога је постављено као изазов пред пројектанте пројектног бироа „Урбан пројект“ и цео тим, али све је дефинисано на прави начин – истакао је Ковачевић.

У предходном периоду урађени су пројекти за обнову амбуланти на сеоском подручју, а пре свега за амбуланту на Руднику, која је општини донирана од компаније „Contago“, на коју се водила, односно пренето је власништво на локалну самоуправу без икакве надокнаде.

-Већ сам контактирао Министарство што се тиче возног парка Дома здравља, јер је постојећи лош и неопходно је да се набаве бар два санитетска возила за њихове потребе. Уколико не будемо могли да обезбедимо средства од Републике ми ћемо са општинског нивоа наћи начин да им помогнемо. Здравствена заштита и брига о становништву нам је на првом месту и без обзира што се не финансирају из општинског буџета, наћи ћемо најбољи начин да приближимо здравствену заштиту свим грађанима општине – рекао је Ковачевић.

У оквиру плана Центра за социјални рад у Горњем Милановцу за 2021.годину предвиђене су две нове услуге, помоћ деци са сметњама у развоју у кућним условима и дневни смештај угроженим категоријама становништва, што би требало да буде омогућено изградњом нове зграде Центра.

-Центар разматра увођење нове две услуге а јасну слику о потребама добиће увидом стања на терену, што и јесте пут како се долази до увођења новина у раду. У овом случају, како је и директор рекао, деловаће се у сарадњи са председницима месних заједница. Наговештена је и могућност изградње нове зграде Центра за социјални рад, што у предходном периоду није урађено. План јесте био да се изгради нова зграда, за потребе запослених и свих корисника, а да се стара реновира како би добили простор за колективни смештај угрожених категорија, којих нема пуно на нашој територији али је неопходно да имамо смештај за појединачне случајеве. За 2021. годину предвиђено је 900 хиљада динара за смештај у ситуацијама када постоје угрожена лица тако да нико неће остати незбринут док трајно не решимо ово питање – нагласио је Дејан Ковачевић.

Општина Горњи Милановац ће и у 2021. години наставити са постојећим услугама „Помоћ у кући“ и „Лични пратилац детета“, које су стандардизоване и за њих добијамо средства од надлежног Министарства, тако што локална самоуправа и Министарство учествују са по 50%.

Previous Почела подела пакетића за осамдесеторо деце

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I