Održana sednica Opštinskog veća

Trideset i drugom sednicom Opštinskog veća, danas je posle višemesečnog odsustva povodom zdravstvenih razloga, presedavao predsednik opštine Milisav Mirković, zahvalivši se na samom početku svojim saradnicima na uspešnom obavljanju svojih dužnosti tokom njegovog odsustva. Ujedno, otvorivši sednicu sa jednom od najvažnijih tačaka današnjeg dnevnog reda koja se odnosi na razmatranje Nacrta i utvrđivanje Predloga odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2014.godinu, predsednik je podsetio većnike da su građani pozvani još početkom oktobra da se uključe i izjasne oko kreiranja budžeta za narednu godinu. Nacrt budžeta je javno objavljen na zvaničnoj opštinskoj internet stranici, a građani su svoje mišljene, predloge, primedbe i sugestije na predloženu projekciju budžeta mogli izraziti kroz upitnik, odnosno podlistak u Takovskim novinama. Očekujem da se i u narednoj godini, svi odnosimo prema budžetskim sredstvima domaćinski i bez dodatnih zaduživanja, rekao je predsednik Mirković pre predstavljanja i razmatranja Nacrta budžeta za narednu godinu.
Prema rečima načelnice Odeljenja za finansije Aleksandre Milošević postupak pripreme i donošenje budžeta uređen je Zakonom o budžetskom sistemu. Pri izradi predloga finansijskih planova za narednu godinu, korisnici budžeta treba da planiraju rashode i izdatke do nivoa utvrđenih Uputstvom nadležnog opštinskog odeljenja. Planirani tekući prihodi opštine Gornji Milanovac u 2014.godini iznose 1.166.142.000 dinara. U svom izlaganju načelnica je pobrojala sve planirane prilive, kao i rashode koji će biti realizovani u narednoj godini. Takođe, u izlaganju su navedene i obaveze koje se tiču budžetskih razdela svih organa lokalne samouprave – Skupštine opštine, Predsednika opštine, Opštinskog veća i Opštinske uprave. Bilo je reči o izdvajanjima, navedenih pojedinačno, za investicije, poljoprivredu, mesne zajenice, obrazovanje, stipendije i dečju zaštitu, socijalnu zaštitu, kulturu, sport, turizam, javna preduzeća i ustanove i drugo. Većnici su jednoglasno usvojili Nacrt i utvrdili Predlog Odluke o budžetu za narednu godinu, sa par konstruktivnih predloga nekoliko članova Veća, a vezano za projekte, zapošljavanje i afirmaciju mladih ljudi.
Tokom današnjeg zasedanja razmatrani su izmenjeni finansijski planovi svih osnovnih i srednjih škola. Usvojen je dopunjen program poslovanja i izmenjen finansijski plan Javnog preduzeća za izgradnju, kao i izmena programa poslovanja Sporstkog saveza opštine Gornji Milanovac. Većnicu su dali i saglasnost na dopunu cenovnika usluga JP Sporstko rekreativni centar, a među kojima će se naći i usluge vezane za klizalište na otvorenom pored hale Breza. Klizalište će biti, prema rečima predsednika opštine, novogodišnji poklon za sve ljubitelje ove zimske rekreacije, a posebno dece i omladine. Članovi veća danas su usvojili izmenjen i dopunjen plan rada za deset gornjomilanovačkih mesnih zajednica za 2013.godinu. Prema predlogu rešenja za korišćenje subvencije opštine u poljoprivredi za 2013.godinu, dvadeset i četiri poljoprivrednika na osnovu poslednjeg konkursa moći će da koriste ove subvencije, dok će opštinska nadležna komisija kontorlisati namensku upotrebu podsticajnih sredstava. A prema nacrtu budžeta za narednu godinu, i prema rečima predsednika Mirkovića, nastaviće se sa razvojom i unapređenjem poljoprivrede i u sledećoj godini, gde je namenjeno da se u agrar utroši 20.000.000 dinara. Na današnjoj sednici odbrena su i sredstva u iznosu od milion dinara koja će biti utrošena na adaptaciju prostorija u OŠ Momičilo Nastasijević, a za potrebe dnevnog boravka gornjomilanovačke dece sa posebnim potrebama.
Danas su se većnici upoznali i sa započetim pripremama na adaptaciji Doma kulture, gde će po fazama biti izvršena adaptacija i potupna rekonstrukcija ovog objekta. Izveštaj sa izvršenim tehničkim aktivnostima predstavio je glavni koordinator na izradi projektne dokumentacije Predrag Dabić, diplomirani inženjer arhikteture.
Većnici su danas informisani da će od 1. decembra ove godine, na osnovu Zakona o pravima pacijenata, zaštitu prava pacijenata obezbeđivati lokalna samouprava, određivanjem lica koje će obavljati poslove savetnika za zaštitu prava pacijenata. Ispunjavanjem svih kriterijuma predviđenim ovim Zakonom, poslove savetnika pacijenata u gornjomilanovačkoj opštini obavljaće diplomirani pravnik Ljiljana Tešić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.

Previous „Ispovest narkomana“