ODRŽANA XI SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

U utorak, 22. januara 2013. godine, održana je jedanaesta po redu sednica Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac.
Među prvim tačkama dnevnog reda, članovi Opštinskog veća utvrdili su predlog Odluke o raspisivanju izbora za Savete mesnih zajednica na području Opštine Gornji Milanovac. Naime, izbori za Savete mesnih zajednica održani su u aprilu 2009. godine pa s obzirom da uskoro ističe četvorogodišnji mandat članovima Saveta potrebno je raspisati i sprovesti izbore. Prema Predlogu Odluke koji će biti razmatran na prvoj narednoj sednici Skupštine Opštine zborovi za izbor Saveta mesnih zajednica biće organizovani i održani u periodu od 1. marta do 31. marta 2013. godine.
Članovi Veća razmatrali su i prihvatili Program razvoja turizma 2012-2022. Međuopštinskog partnerstva za gradove Čačak i Kraljevo i opštine Vrnjačka Banja, Raška i Gornji Milanovac koje je formirano uz podršku USAID projekta lokalnog održivog razvoja i isti uputili Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.
U nastavku sednice utvrđen je predlog Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opštine Gornji Milanovac za 2013. godinu. Zapravo, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike i Nacionalna služba za zapošljavanje uputili su Poziv jedinicama lokalne samouprave da se uključe u sufinansiranje programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u 2013. godini po kojem je jedan od uslova za odobravanje sredstava usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2013. godinu koji sadrži programe ili mere koje se sufinansiraju.
Na ovoj sednici prihvaćen je i Program poslovanja JP za vodosnabdevanje „Rzav“ Arilje i predloženo Skupštini opštine da usvoji Program i da saglasnost ovom preduzeću na Odluku o utvrđivanju cene vode iz sistema „Rzav“ po kojoj će cena od 1. maja 2013. godine biti uvećana za 20% i umesto trenutnih 9,97 dinara iznositi 12,00 dinara po m3. Takođe, prihvaćen je i Program rada Međuopštinskog istorijskog arhiva za grad Čačak i opštine Gornji Milanovac i Lučani za 2013. godinu.
Na ovoj sednici osnovan je Savet za razvoj poljoprivrede u Opštini Gornji Milanovac i za predsednika imenovan Dragoljub Mihailović diplomirani inžinjer poljoprivrede. Zadatak Saveta će biti da daje predloge za radpodelu sredstava namenjenih poljoprivredi, da učestvuje u pripremi planova i programa unapređenja razvoja pojedinih oblasti poljoprivrede kao i u izradi pravilnika i kriterijuma za raspodelu tih sredstava i vrši brojne druge poslove čiji je cilj razvoj poljoprivrede na teritoriji Opštine Gornji Milanovac. Podsećanja radi, agrarni budžet za ovu godinu iznosi 16 miliona dinara odnosno dvostruko više nego za prošlu godinu. Takođe, obrazovan je i Odbor za obeležavanje 100. godišnjice od rođenja Narodnog heroja Radovana Grkovića, ministra u Vladama Srbije i narodnog poslanika ovog kraja i čoveka zaslužnog za posleratni privredni razvoj Gornjeg Milanovca, a za predsednika Odbora imenovan je Predsednik opštine Milisav Mirković.
Shodno obećanju Predsednika opštine Milisava Mirkovića datom prilikom obilaska službi u novogodišnjoj noći i prilikom uručenja nagrade prvoj rođenoj bebi u 2013. godini u Gornjem Milanovcu, na današnjoj sednici odobrena su sredstva za nabavku Monitoring aparata za praćenje vitalnih parametara novorođenčadi i porodilja za potrebe Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.


Previous MINISTAR PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA PROF. DR ŽARKO OBRADOVIĆ POSETIO GORNJI MILANOVAC