Eng

Es

It

Sp

Održana zajednička sednica Opštinskog veća i Štaba za vanredne situacije

Održana zajednička sednica Opštinskog veća i Štaba za vanredne situacije

 

Većnici se odrekli tromesečnog dela od nadoknade za svoj rad, Azerbejdžanska firma AzVirt rekonstruiše most u selu Brđani, stigli prvi kontigenti humanitarne pomoći iz Slovenije, otvoren račun za pomoć Gornjem Milanovcu …
Danas se i pred članovima Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac našao kompletan izveštaj do sada evidentiranih posledica od elementarne nepogode i preduzetih aktivnosti na njihovim mogućim sanacijama, koje je izlagao presedavajući Opštinskog veća, predesednik opštine i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Milisav Mirković. Prema njegovim rečima nanete štete na gornjomilanovačkom području su ogromnih razmera još uvek se evindentiraju oštećena poljoprivredna zemljišta, uništeno je oko 50mostova, preko 200km putne mreže, procenjeno je do sada oko 50 neupotrebljivih domaćinstava. Komisije su na terenu zaključno do 23.maja kada će se znati konačne brojke oštećenih infrastrukturnih objekata i obradivih površina.
Danas je predsednik opštine uputio javnu zahvalnost svim akterima koji su bili po službenoj dužnosti angažovani, kao i svima onima koji su se volonterski i dobrovoljno uključivali u okolnostima vanredne situacije. Pohvaljeni su bili svi članovi Štaba za vanredne situacije, javna preduzeća, vojska, policija, telekom, opštinska uprava, inspekcijske službe, Crveni krst, Hitna pomoć, građevinske firme-posebno Azerbejdžanska firma „AzVirt“, omladina Gornjeg Milanovca – kroz predtavnike folklornih društava, sportskih organizacija, Udruženja „Mladi Milanovca“, „Optimista“, moto kluba „Rebels“ i svih sugrađana, odnosno meštana koji su organizovano sačuvali i uredili svoja naselja. I danas se apelovalo da građani i dalje prijavljuju svoja oštećenja preko predsednika mesnih zajednica ili na pisarnici opštine Gornji Milanovac.
Članovi Veća su se danas jednoglasno odrekli 30% od svoje nadoknade na radu u Opštinskom veću u narednih tri meseca za pomoć ugroženima od elementarne nepogode na teritoriji opštine, a kako se danas čulo isto to će uraditi u određenom iznosu odbornici Skupštine opštine, svi zaposleni u Opštinskoj upravi, zaposleni u Hitnoj pomoći, 150 000 dnara svog prihoda od predstojećeg vašara uplatiće i gradska Mesna zajednica. Pomoć u radnoj snagi, građevinskom materijalu, robi, uslugama, novcu ponudili su i mnogobrojni građani-pojedinci, udruženja, pojedini privrednici, ugostitelji i mnogi drugi. Očekuje se da po ovim primerima to isto urade zaposleni u javnim preduzećima i ustanovama, predstavnici privrede i državnog javnog sektora sa područja gornjomilanovačke opštine. Sinoć je stigao prvi kontigen humanitarne pomoći iz Slovenačke opštine Starše, najavljena pomoć će stići i iz opštine Vefsn iz Norveške, makedonskih opština Kumanovo, Kavadraci, Bitolj i Slovenj Gradec iz Slovenije. U svrhu mnogobrojnih poziva i ponuda za pomoć oštećenima na teritoriji opštine Gornji Milanovac otvoren je uplatni račun budžeta za otklanjanje posledica od elementarne nepogode na području opštine Gornji Milanovac broj:

840-744151843-84 sa pozivom na broj 85041100

Prema rečima načelnice Odeljenja za privredu i finansije, čim se dobije potrebna saglasnost, biće otvoren i devizni podračun gde će biti uplaćivane i donacije stranih prijateljskih opština Vefsn iz Norveške, Straše iz Slovenije, Kavadarci, Kumanovo, Bitolj iz Makedonije i svih onih koji žele da pomognu ugroženim područjima naše opštine.
Danas je pozdravljena i odluka Azerbejdžanske firme „AzVirt“, koji će bez nadoknade odmah pristupiti rekonstrukciji i sanaciji oštećenog mosta u selu Brđani, imajući u vidu značaj tog mosta za meštane i gradnju auto-puta na kome radove izvodi ova garđevinska firma. Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i predlog izmene finansijskih planova mesnih zajednica na našoj teritoriji ugroženih usled poplava i klizišta. Od ukupno 51 mesne zajednice, 39 je tražilo da izmeni finansijski plan kao bi urgentno sanirali štete, samo 12 se izjasnilo da mogu same da urade ne tako velike posledice i da svoja finansijska sredstava iskoriste po dosadašnjem programu i planu rada. Većnici su bili saglasni da se danas iz stalne budžetske rezerve izdvoji milion dinara za hitne intervencije u ovim okolnostima.
Takođe, jedan od najvažnijih zaključaka na zasedanju Opštinskog veća je da okolnosti izavane ovom vremenskom nepogodom neće u velikoj meri ugroziti predviđene aktivnosti na realizaciji i gradnji planiranih investicija, tako da blagovremeno prolaze rokovi javnih nabavki i postupaka i uskoro će početi radovi na planiranim investicijama za koje su planirana budžetska sredstava, najavio je predsednik opštine Milisav Mirković.
U skladu sa ovim, jedna od aktivnosti je i realizacija podele podsticajnih sredstava za poljoprivrednike, a prema rečima zamenika predsednika opštine Miroslava Milovanović poljoprivrednici će uskoro moći da konkurišu za ova sredstava, kako bi unapredili poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, tako da ovim i drugim novim graditeljskim poslovima život u gornjomilanovačkoj opštini se vraća u normalu i teži poboljšanju i unapređenju. Sa time što će se zbog ovih vanrednih okolnosti, vršiti dodatno i saniranje oštećene infrastrukture.

Претходни Mere stabilizacije

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I