Eng

Es

It

Sp

Одржано горњомилановачко Општинско веће

Одржано горњомилановачко Општинско веће

Конструктивним радом и активним учешћем већника Општинског већа општине Горњи Милановац, јуче су једногласно усвојене све тачке дневног реда, а међу којима су се издвојиле као важне – разматрање нацрта буџета за наредну годину, додела помоћи пољопривредницима,а чија су земљишта, односно економски објекти оштећени у поплавама, информација о припремама за обележавање великог јубилеја Два века од подизања Другог српског устанка у Такову и многе друге теме.

Већници горњомилановачке општине су најпре усвојили извештај о извршењу буџета у првих девет месеци ове године. Горњомилановачка општинска каса се у првих девет месеци ове године брже пунила него празнила, судећи према представљеном извештају надлежног одељења, а у коме се наводи да су – у овом периоду планирани приходи реализовани са 77, 54 одсто од плана, а расходи са 46 одсто плана. Пракса доброг управљања општинском касом у овој, по свему судећи ће се пренети и у наредну годину, јер је налогодавац добио једногласну подршку чланова Већа, да наредне године приходи износе милијарду и 187 милиона динара, а расходи милијарду и 412 милиона динара, јер се планира пренос неутрошених средстава у овој години од готово 152 милиона динара, односно да ће месне заједнице и други корисници, остварити приходе од 72 милиона динара.

Према речима председника општине Горњи Милановац, Милисава Мирковића, испоштовани су сви рокови за утврђивање предлога Нацрта буџета на коме се радило више од три месеца, а на коме су радила надлежна одељења Општинске управе уз пристигле на време предлоге јавних предузећа и установа, тако да остаје само да се данас усвојени предлог буџета нађе пред одборницима већ на првој наредној седници Скупштине почетком децембра месеца.

Незадовољство да је недовољно буџетских средстава издвојено за месне заједнице посебно на сеоском подручју данас је изнео већник Радовин Веселиновић из Прањана. Међутим, након побројаних досадашњих улагања на сеоском подручју кроз друга издвајања буџетских средстава независно од новца који се пребацује месним заједницама за сопствене активности, председник општине је демантовао тврдње већника Веселиновића. Рекавши да се селу додатно помаже кроз издвајања од 20 милиона за пољопривреду, за превоз путника и ученика, градњу водовода , локалних путева, сеоских цркава, школа, спортских и других објекат. Град може више да се жали него село, али ми смо сервис свих грађана и одговорни који су радили на нацрту буџета мислим да су успели да успешно расподеле средства у интересу свих корисника, рекао је председник. Подршку председниковом излагању изразио је и већник Десимир Јовановић који је рекао да је тренутно у много лошијем стању инфраструктруа у граду него у селу и да је пројектован буџет добар, али у зависности од потреба постоји увек могућност да се ребалансом обезбеде додатна средства. На градском подручју се убира порез на имовину и издавање грађевинске дозволе, али тај прикупљени новац у буџету се распоређује и селу и граду.

Већници су овом приликом усвојили и програм доделе помоћи пољопривредницима, чија су земљишта, односно економски објекти оштећени у поплавама. До висине надокнаде штете се дошло простом рачуницом. Расположива средства, добијена донацијом привредника и страних братских општина, као и опредељена средства из буџета подељена су бројем оштећеног имања од 750 хектара, па ће за оштећени хектар имања власници добити по 20 хиљада динара, односно за порушени пластеник 5, а уништену башту 4 хиљаде динара. Странке неће морати подносити нове захтеве биће уважене до сада пријављене начињене штете.

Иначе, већници су прихватили и да се 40 милиона динара од надокнаде за коришћење минералних сировина на територији општине Горњи Милановац расподели за изградњу водовода ка Руднику, а мањим делом за израду пројектне документације за гружански и прањански водовод, односно санацију и асфалтирање некатегорисаних путева. Чланови већа су овом приликом усвојили и предлог програма коришћења Фонда за заштиту животне средине, који износи 12 милиона динара. Односно предлог расподеле средства која се убирају по основу наплаћених казни за саобраћајне прекршаје.

Чланови већа данас су имали прилику да чују исцрпан извештај начелника Општинске управе Горице Петровић о припремама на обележавању ДВА века од подизања Другог српског устанка у 2015 години, а везано за уређење у потпуности знаменитог места у Такову и других културно-историјских дестинација и знаменитих објеката, тако да су до сада неки послови завршени неки су у фази пројектовања, а да се инвестиције финансирају великим делом из општинског буџета уз финансијску помоћ републичких средстава, рекла је начелница Петровић.

Већници су данас обавештени да је након спроведеног поступка изабран нови линијски превозник – горњомилановачка фирма „Конвој травел“ који је био једини понуђач ове услуге на тендеру, а који ће након данас потписаног уговора са председником општине посао превоза започети за неколико дана.

Previous Конвој травел нови линијски превозник

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I