Eng

Es

It

Sp

Одржано Општинско веће општине Горњи Милановац

Одржано Општинско веће општине Горњи Милановац

Горњомилановачки чланови Општинског већа данас су активно полемисали о више тачака дневног реда, међу којима се нашла Одлука о буџету за 2015. годину, извештај државне ревизије, стање у пословању Дома Здравља и многим другим темама од значаја за горњомилановчане, а као текуће питање које је изазвало највише реакција већника је опрвданост у доношење Одлуке министра просвете Срђана Вербића на избор директора горњомилановачке предшколске установе „Сунце“.

Поштујући Закон о буџетском систему и налог државне ревизорске институције, Одељење за привреду и финансије Општинске управе је у законском року до 15. октобра доставило Општинском већу Нацрт Одлуке о буџету за наредну годину. Према буџетском календару нацрт Одлуке је 1. новембра и усвојен на Општинском већу. Међутим, Министарство за финансије је Упутство за припрему буџета за 2015 годину, са пројекцијама за 2016. и 2017. годину, доставило општини Горњи Милановац 28. новембра у коме је дефинисана маса за плате запослених као и план броја запослених. Како се Законом о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата директних и индиректних буџетских корисника, средства се за плате умањују за 10 % и преусмеравају у републичка средства. Додатно се средства умањују и у циљу даљег фискалног прилагођавања у мањем обиму за 2,5% као последица одлива броја запослених до кога ће доћи у току 2015.године јер је Програмом Владе предвиђено смањење броја запослених за 5%. Узимајући све у обзир дошло је само до класификационих промена, тако да су чланови већа овом приликом усвојили ове амандмана који се конкретно тичу усклађивања општинских са републичким прописима.

Председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић, упознао је чланове већа са извештајем Државне ревизије за 2013. годину, рекавши да на достављени извештај можемо бити задовољни, евидентиране су поједине неправилности које можемо у догледном времену кориговати али судећи да су предмет посматрања државне ревизије било седам локалних самоуправа, можемо слободно рећи да је наша Општинска управа знатно најправилније пословала у односу на друге контролисане. Начелница Општинске управе Горица Петровић је рекла да је у протеклом периоду ревизорима стављено све на рапослогање за контролу у 2013.години и да је одрађен велики посао тако да сви у општини можемо бити задовољни резултатима који говоре да се буџетом у 2013.години домаћински располагалао. – „Није било ненаменског трошења средстава, није пробијена апропијација, постоје сви нормативи, односно, правилници и одлуке које се примењују, плате запослених су у складу са законским прописима, као и све исплате које иду из буџета, јавне набавке се спроводе у складу са Законом о јавним набавкама. Постоје правилници о потрошњи горива, телефона, дневница, презентације и свих других трошкова који су сведени на минимум. Према изјави ревизора буџетски суфицит у предходној години је за похвалу. Примедбе које су нам достављене а посебно што се тиче износа 3.300.000,00 динара који се у медијима помиње као „неоснавано исплаћена средства“ из буџета Општине Горњи Милановац су заправо Одлуком о буџету општине опредељена и намењена за превоз пензионера на територији општине Горњи Милановац и ова средства су у току 2013. године утрошена сходно Правилнику који је донео Председник општине, али је ДРИ инсистирала да буде донета и посебна Одлука која би регулисала ову област. Извештај свих седам општина, укључујући и нашу је транспаранетан и може да се види на сајту Државне ревизорске институције, рекла је начелница Петровић, захваливши се још једном свом тиму на обављеном послу и добром пословању.

Чланови горњомилановачког већа данас су разматрали и проблем Дома здравља, констатујући да је дуг ове установе већи од седам милиона, да касне плате лекарима који нису на платном спсику, те да су пристигле извршне судске пресуде по тужби возача који су тражили увећање коефицијената за обрачун плата, а ту су и нерешени проблеми из 2008-ме када су раздвојени Дом здравља и Болница. Већници су једногласни да је проблем системски и да разрешење проблема према предлозима формиране општинске радне групе мора да се нађе на вишим нивоима.

Пред већницима се нашла и информација о расподели 1.501.715,00 динара подстицајних буџетских средстава за тридесет и једног пољопривредног произвођача и то за набавку опреме, садница и градњу система за наводњавање.

Највише коментара и подршку већника изазавало је излагање већника Десимира Јовановића који је изразио незадовољство у незаконитост у доношењу Одлуке министра просвете Срђана Вербића на избор директора предшколске установе „Сунце“.

– Нечувена је актуелна ситуација у вртићу, постојећег директора поново изгласава 94 колеге од 157 колико их је гласало, па на Управном одбору од 9 гласалих чланова, директор опет има већину са 5 гласова и онда када је по процедури затражена сагласност надлежног Министарства, стиже допис министра Вербића да тај директор нема сагласност на именовање „да се не би нарушило несметано обављање делатности установе“. Мени је нејасно да министар на 120км боље зна шта се дешава у Установи од њих сами који тамо раде. Посебно како је могуће да се одмах и поставља вршилац дужности, за кога се већ у Београду зна да ће добро обављати посао, а није стављен ни на законску процедуру разматрања од стране колектива и других органа.

Остали већници су затражили да се преиспита законитост доношења те одлуке јер се тиме не поштује ограни општине Горњи Милановац који при том финансирају ову дечју установу. Ова установа нема финансијских проблема, функционише веома добро у складу са својим могућностима, те је ова одлука министра крајње нејасна већницима.

Председник Мирковић је рекао да као већници можемо затражити преиспитивање законитости ове одлуке, а као политичке групације у својим политичким просторијма затражићемо и преиспитивање коалиционог уговора.

Претходни Policy monitoring састанак

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I