Eng

Es

It

Sp

Одзвонило дивљим депонијама

Одзвонило дивљим депонијама

Дивље депоније на којима се неконтролисано одлаже отпад проблем су многих средина, а посебно оних чија се територија простире на великом подручју, попут наше општине. Иако су контејнери постављени а одвожење смећа организовано и са сеоских подручја, прихватили смо реалност да еколошка свест још увек није на високом нивоу и да не можемо избећи настанак дивљих депонија. Из ових разлога је ЈКП Горњи Милановац Одлуком о комуналним делатностима општине Горњи Милановац задужено да по налогу Општинске управе врши уклањање депонованог отпада са тзв. дивљих депонија.

Чишћење и санација спроводиће се у периоду од 23.03-10.04.2015. године на 26 локација, једној у самом граду на обали Деспотовице и преосталих 25 у сеоском подручју (Враћевшница, Липовац, Бело Поље, Доња Врбава, Луњевица, Неваде, Брусница, Велереч, Семедраж, Сврачковци, Грабовица, Рудник, Брђани, Љутовница, Калиманићи, Доњи Бранетићи и Срезојевци). Од ових 26, у претходном периоду очишћено је седам депонија, али се отпад на њима опет појавио.

Депоније су углавном смештене уз важне путне праваце и на обалама водотока, а део се налази на шумским и ливадским просторима.

Укупна количина отпада који ће се сакупити, одвести и депоновати на санитарну депонију “Вујан“ процењена је на 444 м³. Терен ће бити потпуно очишћен а машине ће потом скинути горњи “загађени“ слој земљишта и извршити санацију и рекултивацију терена, уклањањем земље и растиња.

Укупна вредност свих радова са одвожењем отпада и његовим правилним депоновањем на Санитарну депонију “Вујан“ је 2.054.720,77 дин са ПДВ-ом.

Структура отпада захтева рад професионалних лица, са потпуном хигијенско техничком заштитом, а терени на коме се депоније налазе обучене раднике и већи број машина: утоварача, багера, камиона и трактора. Извођач радова је ЈКП Горњи Милановац, а контролу и надзор вршиће Општинска управа преко Еколошке канцеларије и комуналних редара.

Можемо поуздано да кажемо да је дивљим депонијама одзвонило!

Previous Скуп градских и општинских ПР представника

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I