Eng

Es

It

Sp

Општина Горњи Милановац проширила своју међународну сарадњу

Општина Горњи Милановац проширила своју међународну сарадњу

Општина Горњи Милановац и град Грутфонтеин из Републике Намибије данас су предузели први корак ка братимљењу ових двеју локалних самоуправа и истовременом успостављању сарадње са „Јомил групом“, предузећем чија је главна мисија да допринесе ревитализацији српског села и индустријске производње и циљем да своју делатност превасходно развија на светском тржишту.

Протокол о братимљењу општине Горњи Милановац и града Грутфонтеин из Републике Намибије данас су потписали председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић и командант Копнене војске Намибије генерал-мајор Томас Ниџхилифавали Хамуњела, али и Јован Чековић, председник „Јомил групе“ која ће у будућој сарадњи бити носилац привредне сарадње ове две локалне самоуправе.

Председник општине Горњи Милановац Милисав Мирковић изразио је очекивање да ће ова два града заједно са „Јомил групом“ дати свој допринос да сарадња Републике Намибије и Републике Србије у наредном периоду буде подигнута на још виши ниво. „Господин Чековић је лично својим ангажовањем препородио горњомилановачко село Коштуниће, али и читав сувоборски крај и то најпре као директор „Југоимпорта“, а потом и својим приватним улагањима, па нам је самим тим на неки начин и гарант да ће ова сарадња дати очекиване резултате. Потписивањем овог протокола започињемо законом прописан поступак братимљења града Грутфонтеин (Република Намибија) и општине Горњи Милановац (Република Србија) који подразумева доношење потребних одлука надлежних органа и прибављање сагласности од стране надлежних републичких органа“, истакао је председник општине.

Генерал-мајор Томас Ниџхилифавали Хамуњела изразио је своје задовољство што му се пружа прилика да пружи подршку народу овог лепог града, како је рекао, града који има запаженог успеха у индустрији, пољопривреди, спорту…

Председник „Јомил групе“ Јован Чековић, који иначе има дугогодишњу сарадњу са Републиком Намибијом, истакао је да му је веома драго што управо општина Горњи Милановац успоставља сарадњу са градом Грутфонтеин захваливши се председнику општине Милисаву Мирковићу што је озбиљно схватио значај њеног успостављања. „Као генерал ћу организовати да се једном годишње организују посете општине Горњи Милановац и града Грутфонтеин и то пре свега у области привредне сарадње, а потом и других области“, изјавио је господин Чековић.

Сарадња ова два града одвијаће се у свим областима које су од обостраног односно заједничког интереса, а посебно у области привреде, културе, уметности, образовања, спорта и туризма и у области размене искуства развоја локалне самоуправе и развоја цивилног друштва.

Гости из Намибије посетиће манастир Враћевшницу, а потом и Коштуниће где ће у част данашњег успостављања сарадње бити подигнута застава Намибије уз присуство делегације из Намибије, представника општине и представника привредника општине Горњи Милановац, а потом ће гости бити у прилици да се упознају и са производима произведеним у Сувоборском региону.

Previous Ново лице Горњег Милановца – горњомилановачки храм културе

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I