Eng

Es

It

Sp

ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА НАМЕЊЕНИХ ПОЉОПРИВРЕДИ

ОПШТИНА ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ ПОДСТИЦАЈНИХ СРЕДСТАВА НАМЕЊЕНИХ ПОЉОПРИВРЕДИ

Шеф канцеларије за пољопривреду Милка Недељковић рекла је да је од петка Канцеларија почела да прима захтеве, а интересовање пољопривредних произвођача са територије наше општине на самом почетку је велико. Планирано је субвенционисање пољопривредне производње кроз пет програма мера.

„Прва мера је регрес вештачког осемењавања код крава. То је мера која се показала као веома позитивна и за њу влада велико интересовање пољопривредних произвођача. У оквиру друге мере – инвестиције у физичку имовину, намеравамо да финансирамо све пољопривредне гране, тако да смо кроз тај програм наменили субвенције и пољопривредним произвођачима који се баве воћарском производњом, за набавку садница, за улагања у противградне мреже, системе за наводњавање, пластеничку производњу, за системе кап по кап, за ратарску производњу и набавку свих машина. У воћарску производњу смо, по први пута након две године паузе, добили сагласност и на финансирање набавке воћарских трактора, где пољопривредна газдинства могу да рачунају на субвенције од 400.000,00 динара. Такође, финансирамо и пчеларску производњу, за коју су намењене субвенције од 60%. Средства у сточарству износе 50% од вредности повраћаја, а велика средства издвајамо за набавку квалитетних приплодних грла млечних раса-говеда, као и за прикључну механизацију, неопходну у сточарској производњи“, рекла је Милка Недељковић.

Она је нагласила да је велики број младих пољопривредних газдинстава која се свакодневно отварају.

„Као добра мера, показао се Start-up у пољопривредној производњи, где млада пољопривредна газдинства, до 40 година, имају право на почетна средства за инвестиције у пољопривредној производњи. Тако, унапред могу добити износ од 10 хиљада евра у динарској противвредности, на основу предрачуна и бизнис плана, који је већ две године ишао заредом, а најављен је и за ову годину“, рекла је Милка Недељковић и додала да сматра да су средства отишла у праве руке, као и да су пољопривредни произвођачи задовољни односом локалне самоуправе и Канцеларије за пољопривреду према њиховој производњи.

Такође, Канцеларија за пољопривреду помаже и интересном удруживању, тако да је у претходне две године на територији општине Горњи Милановац основано 7 задруга, од којих су 4 подржане од Републике и Министарства задуженог за регионални развој, у износу од 50 хиљада евра. Сваки члан задруге, као пољопривредно газдинство, може да рачуна на средства из локалног буџета, а за веће инвестиције конкурише се у Националном програму и програму Министарства пољопривреде.

Previous Сајам пољопривреде посетиће 70 милановачких пољопривредника

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I