Eng

Es

It

Sp

Оснаживање младих пољопривредника

Оснаживање младих пољопривредника

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић потписао је јуче у Пожези Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Оснаживање младих пољопривредника“ са фондацијом „Ана и Владе Дивац“, општином Пожега, општином Ариље и пољопривредном школом „Љубо Мићић“.

Потписивањем овог Меморандума успостављени су оквири и механизми сарадње између Фондације, општина потписница, као и Пољопривредне школе у области оснаживања младих предузетника у сектору пољопривреде. Заједнички циљ потписника Меморандума је да се ученици завршних разреда средње пољопривредне школе мотивишу да размишљају о предузетништву и да развијају бизнис планове у области пољопривреде.

Председник Ковачевић је изјавио да је локална самоуправа са задовољством прихватила позив фондације „Ана и Владе Дивац“ да узме учешће како би сви заједно скупили довољно средстава и тиме наградили најбоље пројекте који се односе на пољопривредну производњу. Он је ову посету искористио и да разговара са ученицима из Горњег Милановца који похађају средњу пољопривредну школу о њиховим плановима за будућност када је реч о бављењу пољопривредом: „Изузетно ми је задовољство што тридесет ученика са територије општине Горњи Милановац похађа средњу пољопривредну школу у Пожези. Ми ћемо у наредном периоду и годинама покушати да побољшамо услове њиховог боравка овде у школи. Разговарао сам са њима и на тему стипендирања таквих, посебних занимања која су јако потребна општини Горњи Милановац имајући у виду да се ми стратешки бавимо развојем пољопривреде и да преко педесет милиона динара сваке године уложимо у директне подстицаје пољопривредној производњи.“ Ковачевић је рекао да сви ученици који заврше пољопривредну школу, врате се у Горњи Милановац и стечено знање примене на својим имањима и у својим селима представљају будућност Горњег Милановца и развоја пољопривреде у нашој општини: „Поред знања које стекну у школи треба да науче и како се пишу бизнис планови како би им фондови који су данас јако велики за пољопривреду били доступни. Општина издваја огромна средства, али и држава. Дуплирана су средства за 2019. годину у односу на 2018. када је у питању аграрни буџет. Такође, сто седамдесет и пет милиона евра је на располагању нашим пољопривредницима из ИПАРД фондова.“ Председник је Пројекат фондације „Ана и Владе Дивац оценио као одличну полазну основу, да се заједно са општинама прикупи два милиона динара како би најбољи пројекти завршних година пољопривредне средње школе могли да се финансирају: „Имали смо прилику да видимо који су то пројекти награђени прошле године. Сва су та деца остала да се баве пољопривредном, сва су деца остала на селу и то свакако је сте будућност Србије.“

Урош Делић, менаџер корпоративне филантропије у Фондацији изјавио је да је ово друга година да се ради овај пројект за подршку младима који завршавају средњу пољопривредну школу: „Видели смо велику потребу и простор да се подржавају млади у којима видимо будућност и оне који ће остати на живе на селу и да развијају пољопривредну производњу.“ Он је додао да су након прошлогодишњег пилот пројекта увидели да овакав приступ даје добре резултате, јер подстиче младе пре свега да стекну вештине и да мало боље науче како да потенцијале које њихово породично газдинство има искористе што боље: „Поред овога, веома нам је важно да подржимо оне са добрим идејама и да имамо неки конкретан резултат нашег посла.“ Ђурић је рекао да је прошле године Фондација за шеснаест младих ученика обезбедила вредне донације у виду различитих средстава за производњу, веома разноврсних што показује према његовим речима, да млади у Србији имају занимљиве и различите идеје и да свако препознаје своју могућност у одређеној врсти производње.

Руководилац Пројекта и професор у средњој пољопривредној школи Весна Вуковић изјавила је да је након успеха прошлогодишњег пилот пројекта логичан корак био да се помогне већи број ученика и да се укључи већи број општине: „Општина Горњи Милановац се одазвала на први позив и одмах понудила пуну помоћ и ја се у име свих захваљујем на томе. Традиционално имамо ученике са територије општине Горњи Милановац, деца су смештена код нас у дому за ученике и практично девет месеци у току године проведу у нашој школи.“

Поред председника Ковачевића, састанку су присуствовали и заменик председника општине Ариље Бранко Вукајловић, заменик председника општине Пожега Влада Радовановић и велики број ученика школе који су били заинтересовани да чују све потребне информације о Пројекту.

Previous Отворени Дани Израела

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I