Eng

Es

It

Sp

Основна школа „Иво Андрић“ из Прањана обележила 160 година постојања

Основна школа „Иво Андрић“ из Прањана обележила 160 година постојања

Свечаном манифестацијом која носи назив „Андићевијада- Градимо мостове пријатељства“, основна школа „Иво Андрић“ из Прањана обележила је 160 година постојања. Обележавању овог значајног јубилеја присуствовао је председник општине Дејан Ковачевић, председник Скупштине општине Лазар Николић, директори јавних предузећа, Божидар Вучетић и Иван Лазић, директор Дома здравља Александар Чивовић, представник ПУ „Сунце“ и велики број мештана из прањанског краја.

Још давне 1858. године, када је основана школа, мештани прањанског краја имали су високо развијену свест о значају школе и о томе колико је она потребна како би се деца описменила, рекао је Зоран Пантовић, директор ове школе: „Школа је кроз своју историју неколико пута прекидала са радом, али га је увек настављала. Школска зграда је почела да се гради пред Други светски рат. Након завршетка рата она је и изграђена, 1979. године изграђена је друга школска зграда у којој наставу похађају нижи разреди, а 2011. године анексом та два објекта су спојена. Школа је кроз своју историју мењала име, а од 1979. носи име нашег нобеловца.“

Пантовић је додао да школа данас има 217 ученика, седам издвојених одељења, две осморазредне школе у Каменици и Брезни и мале школице у Гојној Гори, Богданици, Коштунићима, Теочину и Срезојевцима. „Поносимо се ученицима и њиховим добрим резултатима. Поносим се и својим колективом, као и иновацијама и новим идејама које овде спроводимо.“ Према речима директора школа тренутно има у гостима дванаест ученика, четири наставника и директоре школа из Београда и Будисаве које носе исто име као и школа у Прањанима. Домаћин је планирао да их у данима док бораве у Прањанима упозна са културно-историјским наслеђем овог краја.

Председник општине Дејан Ковачевић у свом обраћању присутнима, рекао је да сви који имају корене у Прањанима могу да буду поносни на све генерације које су потекле из ове школе: „ Дошао сам до податка да је много школованих, образованих и виђених људи из овог краја. Изузетно сам срећан када видим да школа има перспективу и када од директора чујем какви су планови за будућност. Општина Горњи Милановац је ту, да помогне у остваривању тих визија развоја и тих планова. Мени је изузетно задовољство када чујем да је у овој школи ђак на првом месту. То сте више пута доказали директоре, како ви, тако и сви запослени у овој школи.“

Ковачевић је на крају додао да Прањани имају богату прошлост, али да је пред њима и будућност. Ова месна заједница има највише породица са троје и више деце на територији општине Горњи Милановац и ова школа има будућност.

Previous Одржан сајам запошљавања

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I