Eng

Es

It

Sp

Откривен споменик Милојку Вељовићу

Откривен споменик Милојку Вељовићу

Споменик Милојку Вељовићу, некадашњем градоначелнику Горњег Милановца, данас је свечано откривен у оквиру обележавања Дана општине. У церемонији су учествовали академски вајар Ранко Ђанковић, Слободан Вељовић, син господина Милојка, Драгољуб Вукадиновић, председник Привредног савета општине Горњи Милановац и председник компаније Металац а.д. и Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

У Ливници Јеремић, која је излила споменик Милојку Вељовићу настали су „Коњи врани“, који се налазе испред Народне скупштине Републике Србије, затим „Победник у Београду“ Ивана Мештровића а од данас и Горњи Милановац краси дело ове Ливнице.

-На овом делу нисам радио сам, већ у сарадњи са колегом академским вајаром Иваном Марковићем и еминентном ливницом Јеремић –рекао је академски вајар Ранко Ђанковић. Овом приликом ,Ђанковић је Дејану Ковачевићу, председнику горњомилановачке општине уручио статуу Војводе Радомира Путника у знак захвалности на указаном поверењу.

Слободан Вељовић, син господина Милојка захвалио се данас грађанима Милановца, уметницима, вајарима, привредницима и општинском руководству на челу са Дејаном Ковачевићем.

– Горњи Милановац важи за привредно чудо, али Милановац је показао и да је чудо у памћењу и поштовању дела људи који су то заслужили. Мој отац је био овде готово вео свој живот, а док смо били деца увек смо успевали да га орасположимо управо причама из Горњег Милановца – истакао је Вељовић.

– Милојко Вељовић дошао је у Горњи Милановац 1957. године, у град у коме у том тренутку није постојала ниједна велика фабрика. Постављен је за председника савеза комуниста Горњег Милановца, а убрзо је постао и председник општине. Драгољуб Вукадиновић, председник Привредног савета општине Горњи Милановац и председник компаније Металац а.д., кроз разговор са господином Милојком који је водио давне 1990. године открио је тајну његовог успеха. Пре свега, Милојко је имао подршку Радована Грковића, најутицајнијег Милановчанина, који је у то време био секретар Владе Србије, а друга ствар која је кључна за његов успех је било велико искуство, јер је још као истакнути омладинац путовао по читавој Европи и свету, где је имао прилику да види да без способних и стручних људи нема напретка и развоја.

“Господин Милојко рекао ми је да је прва одлука када је дошао у Горњи Милановац била да се врате кадрови који су из Милановца отишли и да се доведу кадрови који могу да подстакну развој привреде, уз то да им се омогући да имају веће плате од председника општине и председника комитета, да им се дају станови и по потреби да им се купе кола. Као што знате, све фирме су настале од 1957. до 1963. године, дакле у периоду када је Милојко Вељовић овде радио, почев од Конфекције Рудник, Металца, ФАД-а, Такова, Типопластике, Звезде, Дечјих новина, и да не набрајам даље. Окосница тога је да су први кадрови били углавном са стране. Први директор Металца био је господин Апостоловић, који је дошао из Загреба, први директор ФАД-а је био господин Туфегџић, Cловенац, којег је Вељовић довео из „21.маја“ из Београда, први директор Типопластике био је Коча Веселиновић, којег је Вељовић довео из „Вискозе“ из Лознице. Такође, вратио је кадрове у Милановац и основа тога је била да способни и стручни људи покрену развој Горњег Милановца. Ја сам поносан што је Горњи Милановац имао једног таквог човека“ – рекао је Вукадиновић.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац рекао је данас да нама данашњима, али и онима који ће тек доћи, нека како каква звезда водиља пред очима буде дело великог и надасве доброг човека, визионара без премца- Милојка Вељовића и додао:

-Ценећи све оно добро што је учинио, са уважавањем смо и ми одлучили да Милојку Вељовићу подигнемо споменик, који ће нове генерације научити како је овај град постао и остао привредно чудо, које треба неговати, користити добра искуства да би прихватили нове трендове, нове технологије. Наш задатак је да унапредимо живот рудничко-таковског краја а у томе ће нам умногоме помоћи добра традиција и искуства успешних људи попут Милојка Вељовића. Данас му се бар делимично одужујемо за све што је учинио за нас– рекао је између осталог Дејан Ковачевић, председник општине.

Откривању споменика присуствовали су и представници локлане самоуправе, директори јавних предузећа и установа, као и бројни привредници са подручја горњомилановачке општине а програм је употпунила Изворна група „Црнућанка“

Previous Нова чистилица за чистији Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I