Отворен 17. Међународни бијенале уметности минијатуре

Пресецањем врпце, председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић и државни секретар Министарства културе, Миодраг Ивановић отворили су 17. Међународни бијенале уметности минијатуре.

У великој сали Културног центра „Мија Алексић“, Јадранка Достанић, председник Организационог одбора присутнима је пожелела добродошлицу у свет уметности минијатура:

– Пре тридесет и пет година наш и ваш Милановац и његови уметници осмислили су велику међународну уметничку причу и омогућили препознатљивост уметности малог формата минијатуре на најширем светском плану. Мали формат свакако представља изазов као што је и ова манифестација изазов за сваког уметничког ствараоца. На овој изложби, увек имамо обиље нових идеја и невероватних уметничких прича. Сваки пут доказујемо да смо дорасли организатори и прави мисионари ова мале – велике уметности. Срећни смо што трајемо и што ћемо трајати у овом чаробоном свету минијатура – изјавила је  Јадранка Достанић, председник Организационог одбора.

Присутнима се обратио и Миодраг Ивановић, државни секретар Министарства културе Републике Србије:

– Међународни бијенале уметности минијатуре се континуирано одржава скоро 4 деценије, што указује на квалитет ове манифестације и отварање овако репрезентативне изложбе сјајна је прилика да се обележи овај значајан јубилеј. Оно што је веома значајно у вези са бијеналом уметности минијатуре, јесте његов међународни карактер. Не треба заборавити да су пројекти међународног карактера важни са аспекта регионалне сарадње. На изложби су присутни радови уметника из Македоније, Хрватске, Бугарске, Босне и Херцеговине, Румуније. Такође, неки од учесника су из Италије, Француске, Мексика и Изреаела, чиме је Горњи Милановац показао свој космполитски дух  – рекао је Миодраг Ивановић, државни секретар Министарства културе Републике Србије.

На Церемонији отварања 17. бијенала и свечаној додели награда и признања лауреатима, пристутнима се обратио и Мице Јанкуловски, уметник из Северне Македоније, коме је припао Гранд приx 17. Међународног бијенала уметности.

– Велика ми је част што сам данас овде у Горњем Милановцу са својим колегама уметницима са којима могу да поделим радост поводом добијања награде. Ово време у коме одрастају наша деца није сјајно, али ми треба да будемо задужени за то да им оставимо богато културно наслеђе и да их у временима која следе учимо правим вредностима и окренемо ка уметности – рекао је Мице Јанкуловски, уметник.

Поставку, у свих седам излагачких категорија чини 648 уметничких дела која потписују 423 аутора из 20 земаља света. У оквиру главне поставке изложена је и селекција радова које потписују уметници из Јапана, као и селекција Словачких уметника из Србије – изложба Корени.

Пратећи програм 17. Међународног бијенала уметности минијатуре је мали формат Александра Леке Младеновића и изложба скулптура Томе Тодоровића.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Previous Почело асфалтирање улица у делу насеља изнад ОШ „Свети Сава“