Otvorena četvrta po redu manifestacija „Dani Nastasijevića“

U čast umetničke i multitalentovane porodice Nastasijević u Modernoj galeriji „Kulturnog centra“ u Gornjem Milanovcu, rodnom gradu ove porodice, u utorak, 1. oktobra 2013. godine, otvorena je manifestacija pod nazivom „Dani Nastasijevića“. Organizator ove manifestacije, inače četvrte po redu, je Biblioteka „Braća Nastasijević“, a pokrovitelj Opština Gornji Milanovac.
U ime organizatora manifestacije goste na otvaranju pozdravila je direktorka Biblioteke „Braća Nastasijević“ Gordana Petković rekavši tom prilikom da Biblioteka poštuje, neguje i čuva umetnički izraz braće Nastasijević i da ova manifestacija postaje tradicionalna.
Usled trenutne sprečenosti da prisustvuje ovoj manifestaciji, Predsednik opštine Gornji Milanovac gospodin Milisav Mirković uputio je pismo organizatoru manifestacije sledeće sadržine:

Poštovani gosti, ljubitelji lika i dela naše umetničke porodiceNastasijević,

Trenutno sprečen da prisustvujem izuzetno važnoj i tradicionalnoj manifestaciji „Dani Nastasijevića“, sve Vas skupa pozdravljam, ponosan na činjenicu da Gornji Milanovac,kao rodni grad ove umetničke, svestrane porodice, uspeva da održi umetnički duh i da skrene pažnju milanovačke javnosti na legat Nastasijevića već duži niz godina.
Veliki su i nesumnjivi doprinosi koje je porodica Nastasijević utisnula u umetničko stvaralaštvo ovih prostora posle Prvog svetskog rata. Svedoci smo činjenice da Nastasijevići intenzivno skreću pažnju javnosti i polako zauzimaju mesto kakvo zaslužuju na umetničkoj mapi Srbije.
Svesni značaja ove manifestacije kroz koju nastavlja da živi duh Nastasijevića,a koja je rezultat združenog rada organizatora Biblioteke „Braća Nastasijević“ i pokrovitelja manifestacijeOpštine Gornji Milanovac,želim Vam da uživate u raznovrsnom i ove godine, veoma bogatom programu, koji će upriličiti brojni umetnici.

Srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro.

Sa sadržinom pisma Predsednika opštine prisutne goste upoznala je direktorka Gordana Petković, nakon čega je zamenik predsednika opšpine gospodin Miroslav Milovanović svečano otvorio ovu manifestaciju.
Drugu godinu za redom prvog dana manifestacije nagrađeni su autori najlepše pesme u tri kategorije – učenici osnovne škole, učenici srednje škole i odrasli – i to: učenica OŠ „Arsenije Loma“ Rudnik Aleksandra Sretenovi, učenica srednje medicinske škole u Beogradu Snežana Kretić i u kategoriji za odrasle Milesa Ilić iz Gornjeg Milanovca.
Od 1. do 15. oktobra u Gornjem Milanovcu ljubitelje umetnosti očekuje bogat program u čast Nastasijevića koji uključuje muzičke koncerte, promocije knjiga, pozorišne predstave.  

PROGRAM

UTORAK, 1. OKTOBAR 2013. U 19 SATI
Moderna galerija Kulturnog centra
OTVARANJE MANIFESTACIJE DANI NASTASIJEVIĆA
Proglašenje pobednika i dodela nagrada na Konkursu za najlepšu pesmu
Poezija Momčila Nastasijevića
Muzički program: KUD „Šumadija“ učenici Muzičke škole „Vojislav Vučković“

ČETVRTAK, 3. OKTOBAR 2013. U 19 SATI
Moderna galerija Kulturnog centra
ČAROBNA FRULA MOMČILA NASTASIJEVIĆA“ – POEZIJA I MUZIKA
Poeziju čitaju učenici Gimanzije
Solista: Miloš Tomić, frula, KUD „Šumadija“ i učenici Muzičke škole „Vojislav Vučković“

UTORAK, 8. OKTOBAR 2013. U 19 SATI
Velika sala Doma kulture
PREMIJERA POZORIŠNE PREDSTAVE „NASTASIJEVIĆI I STARI MILANOVAC“
Autor teksta i režija Zorica Simović

ČETVRTAK, 10. OKTOBAR 2013. U 19:30 SATI
Moderna galerija Kulturnog centra
PROMOCIJA ZBORNIKA „SLOVO ĆIRILOVO“ BR.10
Poezija Momčila Nastasijevića
Muzički program: KUD „Šumadija“ učenici Muzičke škole „Vojislav Vučković“

SUBOTA, 12. OKTOBAR 2013. U 18 SATI
Velika sala Doma kulture
RUDNIČKA VRELA

UTORAK, 15. OKTOBAR 2013. U 19 SATI
Velika sala Doma kulture
KONCERT DEČJEG HORA RTS-a
Dirigent Snežana Despotović


Previous Poseta direktora i glavnog projektanta Zavoda za saobracajnice Saobracajnog instituta CIP