Eng

Es

It

Sp

Отворена документарна изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“

Отворена документарна изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“

У организацији Удружења „Милутин Миланковић“ из Београда и Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“ из Горњег Милановца у Модерној галерији „Културног центра“ у четвртак, 29. октобра 2015. године, отворена је документарна изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“.

Председник Општине Милисав Мирковић, изразивши задовољство што му је припала та част да свечано отвори ову изузетну документарну изложбу и честитајући организаторима, истакао је да Горњи Милановац одржавањем ове документарне изложбе даје свој скромни допринос чувању успомене на лик и дело овог научника који је сва своја научна достигнућа остварио у Србији.

У име организатора присутнима су се обратили генерал Милан Станимировић и Славко Максимовић, председник Удружења „Милутин Миланковић“ и Драган Арсић, директор Установе за културу, уметност и ваншколско образовање „Културни центар“, а отварање изложбе употпунило је читање одломка из Миланковићевог дела „Кроз васиону и векове“.

Прошле, 2014. године, обележена су четири значајна догађаја из живота Милутина Миланковића: 135 година од рођења, 110 година од промовисања у доктора техничких наука, 105 година од доласка на универзитет у Београду и 60 година од добијања Златне докторске дипломе Високе техничке школе из Беча.

      

Успомену на овог великог српског и светског научника, који је био на неки начин запостављен и скоро заборављен, чува удружење названо његовим именом. Афирмисан је прво у свету због револуционарности теорија о леденим добима које су га учиниле бесмртним у свету науке, а данас је наш најцитиранији научник и то посебно од када је актуелна прича о климатским променама. Његов лик се од 2012. године налази на новчаници од 2.000,00 динара.

Претходни Награда скромној олимпијки

Leave Your Comment

Пратите нас

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Вести и дешавања

Најновије вести које Вам стижу у поштанско сандуче

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I