Eng

Es

It

Sp

Отворена ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић“

Отворена ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић“

У уторак, 12. јула 2016. године, у згради Окружног начелства отворена је ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић“. Манифестацију је отворила заменица председника општине Горњи Милановац Јадранка Достанић. Предвиђено је да Колонија траје девет дана. Међу учесницима овогодишњег скупа су: Весна Кнежевић, Радомир Кнежевић, Горан Ракић, Пеђа Ракићевић, Мирјана Милић, Вера Станарчевић, Садко Хаџихасановић и Добривоје Вучићевић.

Ликовна колонија „Мина Вукомановић Караџић“ започела је са радом јуна 1994. године, поводом стогодишњице смрти познате српске сликарке, а у организацији Скупштине општине Горњи Милановац и Музеја рудничко-таковског краја. Одлуком Скупштине општине из 2005. године, организација Колоније поверена је Културном центру. Оснивач Колоније је Скупштина општине Горњи Милановац.

Основни циљ Колоније је стварање уметничких дела, даљи развој културе и уметности у средини која има пребогату историјску прошлост и значајну културно-уметничку традицију. Сама Колонија има велики значај за афирмацију имена и сликарског рада Мине Вукомановић Караџић и неговање историјских и културних вредности краја у коме се Колонија одржава.

Радош Гачић, историчар уметности, представио је гостима наше општине историјске податке везане за настанак и развој Горњег Милановца. „Драги пријатељи, поштовани гости, цењени уметници, част ми је и велико задовољство што вам могу пожелети добродошлицу у име општине Горњи Милановац и житеља овог краја. Деценијама већ чувамо и са поштовањем негујемо успомену Вукову ћерку, на ту даровиту, образовану и племениту Српкињу коју је животна судбина заувек спојила са нашим крајем. Надам се да ће нам се у будућности још више уметника придружити“, истакла је Јадранка Достанић, заменица председника општине.

Она је додала да ће локална самоуправа у наредном периоду још више пажње посвећивати култури и уметности.

Previous Одржана друга традиционална косачка смотра „Винка Радовановић“

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I