Eng

Es

It

Sp

Паметни контејнери ускоро у Горњем Милановцу

Паметни контејнери ускоро у Горњем Милановцу

Председник општине Дејан Ковачевић потписао је данас уговор са Ненадом Поповићем, министром без портфеља задуженим за иновације и технолошки развој. У питању је уговор за реализацију Пројекта под називом „Набавка и уградња опреме и сензора за напуњеност контејнера“, којим се имплементирају нове технологије и модели у оквиру концепта „паметних и безбедних градова“ у области „Јавне и комуналне услуге“. За овај пројекат, Кабинет министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој доделио је општини Горњи Милановац средства у износу од 27.424.140,00 динара.

Председник општине Дејан Ковачевић истакао је велико задовољство сарадњом Министарства за иновације и технолошки развој и општине Горњи Милановац. Плод успешне сарадње је и недавно отворени Стартап центар, који свим младим пружа шансу да своје идеје пласирају и код локалне привреде, али и свуда у свету.

„Оно што морам да напоменем је задовољство због сарадње са господином Поповићем и овај пројекат са којим смо аплицирали односи се на такозване паметне контејнере. Ми ћемо успети у кратком року, када завршимо пројекат, да променимо начин функционисања Јавног комуналног предузећа Горњи Милановац, тако да више нећемо имати руте по којима ће се празнити контејнери, већ ћемо путем паметних технологија знати када су контејнери пуни, када треба да се празне. На тај начин ћемо штедети новац ЈКП-а, али и грађана општине Горњи Милановац. То ће имати ефекат на крајњег потрошача јер ћемо моћи да смањимо цене комуналних услуга. Још једном се захваљујем господину Поповићу и наглашавам да је Горњи Милановац увек спреман да учествује у свим пројектима за иновације и надам се да ћемо у будућности сарађивати као и до сада“, рекао је Ковачевић.

Пројекат подразумева набавку и уградњу опреме и сензора напуњености контејнера на територији општине Горњи Милановац. Систем је дизајниран за детекцију статуса канти за смеће (контејнера). Реализацијом наведеног пројекта у великој мери се омогућава развој иновационих капацитета у општини Горњи Милановац, јер ће допринети подизању ефикасности обављања комуналне делатности на територији општине и у значајној мери допринети очувању животне средине и побољшању квалитета живота грађана Горњег Милановца.

Реализацијом овог пројекта, Јавном комуналном предузећу, које се бави прикупљањем и одлагањем комуналног отпада, у великој мери биће олакшан посао, јер ће у сваком моменту имати тачне информације о степену напуњености контејнера на територији општине и на тај начин на ефикаснији и рационалнији начин може бити организован посао и радно ангажовање запослених у овом предузећу.

Општина Горњи Милановац велику пажњу посвећује области унапређења животне средине и улагању у нове, иновативне методе у овој и другим областима живота, и реализација Пројекта набавке сензора за напуњеност контејнера од великог је значаја за општину Горњи Милановац.

Previous Одржана Јавна расправа поводом израде Програма развоја туризма општине Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I