Pokrenuti zadrugarstvo, ali na zdravim osnovama!

Zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac Miroslav Milovanović ugostio je, na sastanku održanom u sredu 08.08.2012. godine u opštini Gornji Milanovac: načelnika Moravičkog Upravnog okruga i predstavnike Zadružnog Saveza Srbije, Zadružnog Saveza za Raški, Moravički i Rasinski okrug i Zemljoradničke zadruge Koštunići.
Miroslav Milovanović je predstavio mere koje je opština Gornji Milanovac preduzimala kroz agrarni budžet u 2012. godini u cilju podsticaja poljoprivredne proizvodnje, sa posebnim akcentom na projekat poboljšavanja kvaliteta mleka koji je sproveden preko „Maksi farme“ i nabavku visokokvalitetnog semena za veštačko osemenjavanje krava, koji su naišli na veliki odziv poljoprivrednika. Istakao je opredeljenje opštine Gornji Milanovac, sadržano i u razvojnim strategijama opštine, da podstiče i pomaže zadrugarstvo, ali s napomenom da podršku treba da dobiju one zadruge koje imaju jasne ciljeve i realne programe, čije će poslovanje biti održivo na duže staze. Kao pozitivne primere udruživanja poljoprivrednih proizvođača u našoj opštini izdvojio je Zemljoradničku Zadrugu Koštunići i Udruženje malinara iz Poloma, kojima je opština pružila pomoć u registraciji i organizovanju.
Predsednik Zadružnog Saveza Srbije, Nikola Mihailović istakao je da Savez trenutno upoređuje podatke o broju registrovanih zadruga u Srbiji sa situacijom na terenu, kako bi se uspostavila bolja komunikacija sa direktorima zadruga i stekao uvid u stvarnu sliku stanja zadrugarstva u Srbiji. On je istakao da ne očekuje značajne promene sa donošenjem novog Zakona o zadrugarstvu ukoliko sami proizvođači ne prepoznaju interes udruživanja i preuzmu inicijativu u svoje ruke. On je takođe potvrdio da današnje zadruge moraju da posluju uz uvažavanje svih standarda proizvodnje, baveći se proizvodnjom i plasmanom onih proizvoda koji su karakteristični za područje u kome posluju, odnosno koje ih izdvaja u ponudi od proizvođača iz drugih sredina. Pohvalio je organizovan i stručan pristup opštine Gornji Milanovac na polju podrške poljoprivredi i izrazio nadu da će u narednom periodu ta podrška još više ojačati uz obećanu pomoć i saradnju samog Zadružnog saveza.
Na sastanku je razmenjeno niz ideja za pokretanje poljoprivredne proizvodnje u našoj opštini, a poljoprivrednici bi u nastupajućoj godini mogli da očekuju i neke vrste olakšica i pomoći u nabavci sistema za navodnjavanje koji bi puno pomogli pre svega voćarima i povrtarima. Pored toga, bilo je reči i o boljoj organizaciji u postupku otkupa poljoprivrednih proizvoda, vraćanju zadrugama mogućnosti da posluju na štedno-kreditnom principu i usmeravanju poljoprivrednih proizvođača na zajednički nastup na tržištu, radi ostvarenja boljih uslova. Svi učesnici su se saglasili da treba povezati poljoprivredne proizvođače, prepoznati potencijal za zajednički nastup i u prvi plan izbaciti proizvode koji bi mogli da budu brend ovog kraja, posebno imajući u vidu da je opština Gornji Milanovac jedna od ekološki najčistijih u Srbiji.

Previous Milanovčani deo „Harmonije sveta“

Leave Your Comment