Eng

Es

It

Sp

Полагањем венаца обележена 23. годишњица од почетка НАТО агресије

Полагањем венаца обележена 23. годишњица од почетка НАТО агресије

Данас је и у Горњем Милановцу обележена 23. годишњица од почетка НАТО агресије на СР Југославију.

Након парастоса који је служен за душе настрадалих на Споменик браниоцима српске слободе на простору спомен парка „Брдо мира“, венце је испред Општине Горњи Милановац положио председник општине Дејан Ковачевић, испред Војске Републике Србије командант гарнизоног места, потпуковник Ненад Дражинац и представници Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца општине Горњи Милановац и представници Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије.

Показало се тада, пре 23 године, да ће се нешто десити у будућности са до тада познатим светским поретком. Ми данас видимо шта је то што се променило, и нажалост, неке лекције нису научене. Оно што нас хришћанство учи јесте да праштамо, и наша дужност је да опростимо. Али наша дужност је и да ову агресију никад не заборавимо. Због тога и јесмо данас овде, да покажемо да је Србија по том питању јединствена, да никад неће оправдати ничије насиље, и да је она дом свих слободоумних и слободних људи, ма где се они у свету налазили – поручио је председник општине.

Нато бомбардовање СР Југославије трајало је 78 дана, а окончано је потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна 1999.године. Према подацима Министарства одбране Србије током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.У току бомбардовања са подручја горњомилановачке општине животе је изгубило пет лица.

Previous КУД Шумадија ускоро добија нове просторије

Leave Your Comment

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I