Eng

Es

It

Sp

Посета Краљевини Норвешкој

Посета Краљевини Норвешкој

Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић боравио је претходне седмице у тродневној службеној посети Краљевини Норвешкој. У делегацији су били и директор Музеја Александар Марушић, општински правобранилац Марија Филиповић, начелница Одељења за друштвене делатности Сандра Раловић и четрнаесторо деце из наше општине. Млади из наше општине, који у Норвешкој бораве у оквиру програма размене и пројекта „Разумевање је сећање“, остају у Норвешкој до 28. јуна.

У Салтдал селу обишли су Музеј „Крвавог пута“, пута који су градили југословенски заробљеници. У месту Далмовика делегација Горњег Милановца положила је венце на споменик српским жртвама. Венац је положила и амбасадорка Републике Србије у Краљевини Норвешкој Сузана Бошковић Продановић. На ратном гробљу Ботн почива 1911 српских жртава и поред делегација из Србије, венац је положио и краљ Норвешке Харалд V. Након тога, у Националном парку „Сторјорд“ председник општине Дејан Ковачевић присуствовао је ручку који је организовао краљ Харалд V.

Другог дана посетили су братску комуну Вефсн. Градоначелник Јан Арне Ловдахл уприличио је вечеру где су гости били представници околних градова и гости из Србије.

Трећег дана посете наша делегација узела је учешће у „Националном обележавању“, у част сећања на југословенске ратне заробљенике депортоване у Норвешку за време Другог светског рата. Ишли су линијом „Крвавог пута“, где је 682 наших земљака положило живот, дуж којег су открили шест табли о историји „Крвавог пута“. Марш мира завршен је на планини Корген, где је откривена последња табла.

Још једном је потврђено велико пријатељство Србије и Норвешке, Горњег Милановца и Мушјена.

Previous Почиње купалишна сезона на базену

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I