ПОСЕТА МИНИСТРА АЛЕКСАНДРА МАРТИНОВИЋА

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић посетио је данас општину Горњи Милановац. Тема разговора са председником општине господином Дејаном Ковачевићем, била су аграрна улагања у развоју пољопривреде, али се говорило и о веома значајном пројекту за општину Горњи Милановац, а то је уређење речног корита реке Деспотовице као и изградња шеталишта.

Данас сам презентовао господину министру све оно што ради општина Горњи Милановац и колики је аграрни буџет за ову годину. Поносно могу рећи да је општина Горњи Милановац издвојила 72 милиона динара за субвенције пољопривредним произвођачима, што је рекордан буџет општине Горњи Милановац. Велико ми је задовољство што сам добио информацију да су 33 трактора купљена уз помоћ субвенција, делом из средстава општине Горњи Милановац. Ове године подстицај из локалног буџета за куповину трактора је 800.000 динара и никада више машина у једној години није купљено. Оно о чему смо друго разговарали јесте пројекат уређења корита реке Деспотовице са пешачким стазама. Ми смо из локалног буџета за пројектну документацију платили 5 милиона динара и имамо све потребне дозволе, тако да можемо одмах кренути у реализацију. Моје велико задовољство је када сам чуо да је премијер господин Милош Вучевић уврстио пројекат реке Деспотовице у свој експозе и знао сам да смо на пола пута да овај пројекат у наредним годинама реализујемо. Министар се сложио да ово је врло важан пројекат за нашу општину, превасходно да би спречили поплаве.  Главну ствар коју ћемо урадити су две ретензионе бране, једна код компаније Металац, друга код компаније Фока и оне ће у суштини тај први поплавни талас спречити.  Овим пројектом добићемо и уређене пешачке и бициклистичке стазе крај саме реке. Добићемо један изузетно квалитетан садржај и чини ми се први пут уређену пешачку зону у дужини од 5,5 километара кроз град-рекао је Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац.

Ковачевић је додао да је вредност пројекта близу 750 милиона динара и да је то велики новац за општину Горњи Милановац да све самостално финансира. Реализација пројекта ће највероватније бити започета ове године.

 

Задовољство ми је што могу да нагласим да Горњи Милановац спада у ред општина у Србији које имају, у односу на свој укупан буџет, највећа издвајања за пољопривреду. Аграрни буџет је веома значајна ставка у буџету општине Горњи Милановац и то је само још један доказ да о нашем пољопривредницима воде рачуна и држава али и локалне самоуправе. Без адекватне помоћи државе, преко различитих врста субвенција, односно подстицаја и премија и наравно без помоћи локалних самоуправа нашим пољопривредним произвођачима би било много теже на глобалном тржишту. – изјавио је министар Александар Мартиновић.

Циљ Владе Републике Србије јесте да оживи наша села и да задржи људе у сеоским срединама обезбеђујући им што боље услове за живот, односно исте или сличне услове као што имају људи у граду, нагласио је Мартиновић. Један од планова јесте да до краја 2025.године цела територија Србије буде покривена широкопојасним интернетом, што значи да сваки део наше земље има одличан проток интернета.

-Оно што такође желим да нагласим јесте да ће Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде финансирати пројекат уређења корита реке Деспотовице. Деспотовица је јако важна за Горњи Милановац зато што се ова вараш некад и звала Деспотовица, а затим је Указом Кнеза Милоша 1859.  године варош добила име Горњи Милановац, тако да и из тих историјских разлога имамо обавезу да уредимо корито реке Деспотовице, али из једног другог важног разлога, то је да улепшамо Горњи Милановац како би био још атрактивнији за живот – рекао је Мартиновић.

Што се тиче реализације пројекта министар Мартиновић истиче:

Нисам сигуран да ћемо целокупан износ средстава да обезбедимо у овој години, али ћемо гледати да идемо на фазно финансирање и да овај пројекат, ако је икако могуће, започенемо  у овој години и да га завршимо или следеће године или најкасније 2026. године – закључио је министар.

Previous У току радови на ревитализацији путног правца Брезна – Теочин