Poseta Norvežana Gornjem Milanovcu

Petočlana delegacija iz tri norveške opštine Vefsn, Hemnes i Hatfjeldal i dve srpske Vrnjačka Banja i Prokuplje, ove nedelje bili su u radnoj poseti opštini Gornji Milanovac u cilju sumiranja rezultata na trogodišnjem projektu „Kultura i volonterstvo“.
U ime predsednika opštine Milisava Mirkovića, goste je primio i pozdravio zamenik predsednika opštine Miroslav Milovanović istaknuvši da je projekat započet 2010.godine i da je priveden kraju, tako da je ostalo samo da se sumiraju rezultati i donesu određeni zaključci. Takođe, naglasivši da je lokalna samouprava prezadovoljna projektom koji je u pravom smislu reči zaživeo i dao izvanredne rezultate, izrazivši nadu da će opština u budućnosti kroz ovaj ili neki sličan projekat nastaviti saradnju sa učesnicima projekta.
Koordinator projekta iz komune Vefsn Jim Nerdal je najpre izrazio zadovoljstvo što ponovo boravi u našem gradu, te da je ovo njegova poslednja zvanična poseta opštini Gornji Milanovac, jer je početkom septembra otišao u penziju, s tim što će do kraja godine raditi na međunarodnoj saradnji, do kada će mu naći adekvatnu zamenu.
– Bio sam uključen u dosta projekata između komune Vefsn i opštine Gornji Milanovac, a sadašnji je najuspešniji na kojem sam radio. Sada imamo i konkretne rezultate, volonterski centri su osnovani u sve tri srpske opštine, ustanovljene su i političke organizacije koje se odnose na Omladinski savet, a značajan je i Inkluzivni hor. Kao važan resurs projekta je veoma dobra saradnja između ovih šest opština. Za naredne tri godine u planu su tri projekta koji su već zaživeli – Volonterski centar, Omladinski savet i Inkluzivni hor, što će naravno zavisiti i od rukovodstva u svih šest opština. Ono što je još jako važno je to što će norveška Vlada do kraja godine podržati rad gornjomilanovačkog Volonterskog centra sa 10 do 15 hiljada norveških kruna, što će biti dovoljno do ponovnog odobrenja projekta koji bi trebalo da traje od 2014. do 2016. godine – rekao je Nerdal.
Bjorn Erik Davidsen, koordinator projekta iz komune Hatfjeldal je naglasio da je centralna vlast u Norveškoj zainteresovana za nastavak ovih projekata, dok je sestrinska organizacija Stalne konferencije gradova i opština u Norveškoj KS, zamolila da joj se pošalju nove aplikacije za ove projekte. Ta organizacija u oktobru ima konkres u Oslu, gde će prezentovati iskustva stečena tokom rada na ovom projektu.
Reči hvale za projekat imala je i koordinator iz opštine Vrnjačka Banja Valentina Krstić. „Ovaj projekat je omogućio da se ove tri srpske opštine osim rada na projektu bolje upoznaju i zbliže, a u planu je i rad na drugim projektima za koje će aplicirati iz sredstava fondova Evropske unije i ostalih donatora“.
U ime opštine Prokuplje prisutne je pozdravio koordinator projekta Ivan Petrović.
– Prokuplje i komuna Hemnes su nosioci projekta Omladinskog saveta. Mladi su ti koji treba da nastave ono što smo mi započeli, a samo druženje mladih kroz ovaj projekat garantuje budućnost svih šest opština.
Jedan od zaključaka je i kreiranje buduće aplikacije za nastavak saradnje kod norveškog Ministarstva insostranih poslova.

Previous 17. septembar Dan oslobođenja opštine Gornji Milanovac od fašizma