Eng

Es

It

Sp

Потписан Споразум о међуопштинској сарадњи у сливу Западне Мораве

Потписан Споразум о међуопштинској сарадњи у сливу Западне Мораве

Споразум о међуопштинској сарадњи у сливу Западне Мораве и формирању заједничке службе за послове цивилне заштите јединица локалне самоуправе у Врњачкој Бањи потписали су градови Краљево, Чачак, Крушевац, Ужице и Нови Пазар, и општине Врњачка Бања, Трстеник, Кнић, Ивањица, Ариље, Косјерић, Горњи Милановац, Рашка, Пожега, Лучани, Чајетина, Тутин и Александровац.

Велике природне катастрофе у овом крају су показале важност управљања кризом и да је зато добром припремом, могуће смањити ризике и ефикасно управљати ванредним ситуацијама.

– Заиста је ово веома импресиван дан, имали смо прилику да видимо опрему, велику посвећеност и жељу да се цивилна заштита унапреди у ванредним ситуацијама. Одабрали смо управо ово место у сливу Западне Мораве јер је ово подручје веома подложно поплавама и земљотресима – рекао је Њ.Е. амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији.

Србија се труди да створи свеобухватан и модеран систем локалне превенције и одговора на катастрофе, а у томе су најважнија карика баш локалне самоуправе.

-Веома је важно да сви схвате да се елементарним непогодама бавимо свакодневно и непрестано, без обзира што је прошло 7 година од катастрофалних поплава 2014. године. Не бавимо се последицама када се непогоде догоде. Бавимо се превенцијом кроз улагања у инфраструктуру али и кроз рад на унапређењу система. Рад на инфраструктури у једној општини, проширење корита реке, јачање насипа, повећава проточност воде и повећава ризик у општини низводно. Због тога је важно да општине сарађују када је у питању превенција – истакао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

-Први пут Србија улаже у превенцију, значи не радимо само на отклањању последица већ се бавимо превенцијом. Општина Горњи Милановац је доста тога урадила са Канцеларијом за јавна улагања, радили смо потоке на градском подручју који никада нису били регулисани а направили су огромне проблеме становницима појединих делова града. Овако удружени сада можемо да радимо више ствари. Можемо заједнички да се појавимо код државе као неко ко води рачуна о својим срединама, о комшијама и тако удружени да тражимо средства, првенствено како би регулисали реке, вратили их у корита, првенствено оне које су значајне за наше градове и општине. Као Удружење можемо да се појавимо код Европске уније и код донатора како би конкурисали за средства којима би унапредили инфраструктуру и предупредили било какве елементарне непогоде- Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Ковачевић је подсетио да општина Горњи Милановац већ ради на превенцији ванредних ситуација, кроз разне актвиности, међу којима је тренутно најактуелније формирање Добровољног ватрогасног друштва у Прањанима, које ће имати задатак да делује на подручју 10 села прањанског краја и приступи гашењу пожара, до доласка ватрогасних јединица из Чачка или Горњег Милановца, а на тај начин ће бити смањена могућност ширења ватре и тежих последица пожара.

Previous Светски дан заштите животне средине

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I