Eng

Es

It

Sp

Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине је годишњи догађај који се обележава 05. јуна у више од 140 земаља како би се подигла свест становништва о потреби залагања за животну средину. Представља врхунац еколошких активности које су током целе године предузимане како би наш свет учинили чистијим, зеленијим и светлијим.

Трећа деценија 21. века биће у знаку очувања биодиверзитета и ова тема је изабрана за овогодишњи Светски дан заштите животне средине са циљем да се развије политика заустављања изумирања биљних и животињских врста. Такође почиње и Деценија обнове екосистема.

Сходно теми у 2020.-ој години смо отпочели истраживања биљног и животињског света у заштићеном подручју споменик природе “Островица“ на територији наше општине. На крају ове календарске године ћемо, након теренских вишемесечних праћења, имати три истраживачке студије везане за фауну гмизаваца, флору и карактеристике станишта, као и дневне лептире.

Такође смо покретањем и оглашавањем Предела изузетних одлика Рајац на сајту Министарства заштите животне средине и Студијом валоризације израђеном од стране Завода за заштиту природе Србије, допринели повећању процента заштићеног подручја на територији општине, самим тим и очувању биодиверзитета.

Реализацијом пројекта Управљање и обнова зеленила на територији града Горњег Милановца је посађено преко 200 дрворедних аутохтоних садница високог квалитета у спомен-парку “Брдо Мира“ и поред кеја реке Деспотовице, чиме се доприноси повећању јавних површина под зеленилом и побољшању квалитета ваздуха у граду.

Одржавање зеленила на градском и сеоском подручју је саставни део очувања животне средине и реализује се у сарадњи са ЈП за изградњу општине, кроз Програм којим је ова област дефинисана.У области управљања отпадом се свакодневно одвози смеће са сеоског подручја целе наше општине и по томе смо јединствени у нашој држави. Поред тога се сваке године чисте нелегална одлагалишта отпада и постављају информативне и едукативне табле, све у сарадњи са ЈКП “Горњи Милановац“.

Бригу о пијаћим водама смо дефинисали израдом Елабората о санитарним зонама заштите изворишта водоснабдевања – ове године за извориште “Шибан“ Брезанског водозахвата.

Вишегодишњом манифестацијом “Бели лабуд“ препознатљивом у нашој општини и код наших суграђана, пропагирамо битност залагања сваког појединца у одржавању и очувању животне средине у којој живимо.

Све набројано и још пуно тога што општинска Канцеларија за заштиту животне средине у сарадњи са јавним предузећима обавља јесте заправо свакодневно обележавање дана животне средине, а овај симболични 05. јун је само дан када то презентујемо. Због свима познате ситуације у којој смо провели претходну и добар део ове године и овај 05. јун ћемо обележити само овим обраћањем у нади да ће следеће године бити могуће спровођење низа пригодних активности.

Previous Увођење електронског система за вођење седница, гласање и бројање гласова у Општини Горњи Милановац

Таковска 2
32300, Горњи Милановац

Радно време:

Пон – Пет: 7.30 ч.  – 15.30 ч.

Телефон:

+381 325150050

Огласна табла

Увек у току са новостима

Пратите нас

© 2021 Општина Горњи Милановац I Сва права задржана I Веб дизајн: Студио Имплицит I