Потписан Уговор о јавно-приватном партнерству за дугорочну испоруку топлотне енергије

Уговор о јавно-приватном партнерству о изградњи котларнице на биомасу у Горњем Милановцу потписан је данас у кабинету председника општине. У име приватног партнера потписао је Мирослав Алексић, директор фирме “Еnergy construction”, која се бави производњом постројења за производњу топлотне енергије коришћењем дрвне биомасе, а у име јавних партнера – Иван Лазић испред Јавног комуналног предузећа и Дејан Ковачевић, председник општине испред локалне самоуправе.

Председник Ковачевић је истакао да је ово велики дан за општину Горњи Милановац јер ће преко 1200 корисника система јавног грејања, као и јавне установе које су на њега прикључене, прећи са мазута на биомасу, чиме се обезбеђује енергетски развој и повећава удео чисте енергије која се добија из обновљивих извора. Пре свега коначно решавамо вишегодишњи проблем загађења који смо имали у нашем граду. Изградња једне овакве котларнице значајно ће допринети да Горњи Милановац буде лепши и чистији град. Са друге стране, сведоци смо томе шта се дешава на светском тржишту и да преко ноћи можемо доћи у ситуацију да размишљамо о набавци енергената. Наше постојеће котларнице су на мазут, који је тренутно невероватно скуп, и ми цене грејања не бисмо могли да одржимо на овом нивоу да нисмо ушли у реализацију овог пројекта – рекао је председник Ковачевић.

Фирма Energy construction из Београда, која је данас потписала уговор о јавно-приватном партнерству, лидер је у Србији у изградњи оваквих котларница и иза себе има десетак сличних постројења , попут будућег које ће бити изграђено у Горњем Милановцу. Задатак који је председник општине нама поставио када смо кренули у овај пројекат, био је да град има уштеде минимално од 10 до 20%. Имајући у виду да су цене енергената знатно више у односу на период када смо договарали сарадњу, са сигурношћу можемо рећи да ће грађани Горњег Милановца знатно осетити уштеду, а поред тога имати и знатно чистији град – изјавио је Мирослав Алексић, директор фирме “Енергy цонструцтион”.

Иван Лазић, директор ЈКП Горњи Милановац, изјавио је да су су се приликом потписивања овог уговора поред заштите животне средине, водили и економским интересом. Када смо кренули са припремним радовима пре неких годину дана, цена мазута је била негде око 55 динара по килограму. Данас је цена мазута 105 динара по килограму и ми са приватним партнером уговарамо цену мегават часа на износ од 54 евра. Када бисмо рачунали колико данас мегават час кошта ЈКП са мазутом, тај износ би био 115 евра – појаснио је Лазић. Почетак радова на изградњи котларнице на биомасу планиран је за пролеће, како би све било спремно за предстојећу грејну сезону.

Previous У Прањанима почела обука Добровољног ватрогасног друштва “Горња села”