У Прањанима почела обука Добровољног ватрогасног друштва “Горња села”

Обука припадника Добровољног ватрогасног друштва „Горња села“ почела је данас у Прањанима. Двадесет припадника овог друштва током наредна четири викенда проћи ће обуку кроз 56 наставних часова, након чега ће бити организована провера стеченог знања и уприличена додела сертификата. Обука се реализује у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова који су носиоци овог задатка.

Циљ формирања Добровољне ватроасне јединице је да се скрати време од избијања пожара до ангажовања првих људи. До сада, у случају пожара у селима прањанског краја чекало се да стигну ватрогасци из Горњег Милановца, који су од локалитета удаљени око 40 километара. Сада ће припадници новофоримиране јединице моћи да приступе гашењу првих пожара и бар делимично спрече ширење ватре.

У питању је Добровољна ватрогасна јединица, коју сада препознају и Закон о ванредним ситуацијама и Закон о ватрогаству захваљујући чиму је омогућено удруживање грађана који ће пружати помоћ локалном становништву у гашењу првих, почетних и шумских пожара. Иницијатива је покренута пре пар месеци, људи су потребу препознали и интересовање је одлично. Наставна група је лимитирана на двадесет лица, а доста кандидата је на чекању за неку будућу обуку и ангажовање. Разлика између њих и професионалних јединица свакако постоји, али ће њихова спрега бити веома значајна јер ће добровољно друштво пружити прву помоћ професионалним ватрогасним јединицама. Припадници „Добровољног ватрогасног друштва“ посао ће обављати волонтерски, без новчане надокнаде с тим што је у плану да им се обезбеде одређене повластице од стране горњомилановачких јавних предузећа – рекао је Милорад Димитријевић, начелник општинског Штаба за ванредне ситуације. Он очекује да се обједињени предлози нађу на неком од следећих заседања СО Горњи Милановац.

Како би се створили услови за почетак обуке било је неопходно обавити припремне активности, које су на првом месту подразумевале избор адекватног људства и проверу њихових здравствених способности, уз помоћ стручних екипа Дома здравља. Паралелно се радило на набавци личне и колективне опреме за припаднике Друштва. Уз помоћ Сектора за ванредне ситуације и локалне самоуправе до сада је у формирање ове јединице уложено близу 2.5 милиона динара, а очекивања су да ће њиховим ангажовањем у наредном периоду ова средства и оправдати. – истакао је Димитријевић.

Према његовим речима, опремање јединице ће бити завршено тек када Влада Републике Србије буде усвојила одлуку да возило предвиђено за њен рад буде и званично опредељено у ту намену. Очекује да ће Добровољно ватрогасно друштво дочекати лето у потпуности припремљено за обављање задатака.

Постоји иницијатива и из других делова општине, конкретно житеља који гравитирају ка Рајцу да се формира једна оваква јединица, али оснивања нових јединица неће бити док ова не буде у потпуности оспособљена и функционална. Тек након тога, уз стечена знања и искуства приступиће се формирању нових добровољних ватрогасних друштава на подручју горњомилановачке општине.

Previous Горњи Милановац добија прву високошколску установу