Потписано првих 100 уговора за доделу субвенција за пољопривреду

У Великој сали општине Горњи Милановац данас је прва група пољопривредних произвођача, са територије наше општине потписала Уговоре о додели субвенција за пољопривреду. Пољопривредници су се пријавили на конкурс који је општина расписала у јуну текуће године у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја који се финансира из буџета општине, а одобрен је од стране надлежног министарства. Првих сто уговора уручио је, Дејан Ковачевић, председник општине.

– Што се тиче буџета за пољопривреду, ја морам прво да нагласим да из године у годину повећавамо средства која одвајамо за наше пољопривредне произвођаче. 66.000.000 динара је велика сума која се одваја на нивоу општине Горњи Милановац у циљу помоћи и подизања пољопривредне производње на један виши ниво. Ове године смо највише имали куповину трактора, затим прикључних тракторских машина, као и куповину вишегодишњег садног материјала. Данас смо уручили првих сто уговора, а до сада имамо укупно 530 захтева, и сви ће бити обрађени до утрошка средстава. За следећу годину планирамо да повећамо буџет, као што то радимо сваке године. Већ се стекла навика међу нашим пољопривредницима да је Општине Горњи Милановац њихов добар партнер и да могу сваке године да очекују субвенције. – рекао је председник Ковачевић

Шеф Канцеларије за пољопривреду, Милка Недељковић истакла је да, по висини средстава која се издвајају за пољопривреду, општина Горњи Милановац предњачи у Србији а укупна уговорна вредност инвестиција која су данас потписана је 14.100.000 динара.

-Ми кроз Програме мера имамо неколико различитих видова финансирања, један од њих јесте улагање у физичку имовину и то је највеће интересовање пољопривредних произвођача. Ту су заступљене све оне мере које је Министарство пољопривреде омогућило јединицама локалних самоуправа да могу да распишу. Тако да ми пратећи и ослушкујући потребе пољопривредних произвођача са подручја милановачке општине сваке године расписујемо конкурсе за доделу бесповратних средстава за инвестиције које су њима неопходне. У овом првом позиву било је 9 трактора, максимална вредност инвестиције је 600.000 динара. Све остале инвестиције у физичку имовину, да ли је то воћарство, сточарство, ратарство, повртарство или пчеларство су нам равномерно заступљене. Износи се крећу од 50 до 60 процената, а максимална вредност је до 300.000 динара, осим за тракторе где нам је вредност субвенција, као што сам поменула, дупло већа – истакла је Недељковић

На подручју општине Горњи Милановац регистровано је укупно 5.500 пољопривредних газдинстава и сви имају право да учествују на конкурсима у оквиру Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Горњи Милановац а све додатне информације и стручну помоћ могу добити у Канцеларији за пољопривреду.

КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

 

 

Previous САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ